Lítačka je z pravěku. Německo chce zavést jednotnou e-kartu pro celou zemi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: EPA

Metro v Mnichově
Metro v Mnichově
Metro v Mnichově
4
Fotogalerie

Jediná elektronická čipová karta pro 370 různých podniků městské hromadné dopravy? To chtějí nejpozději v roce 2019 zavést v Německu. S kartou by pak bylo možné bez problémů jezdit v Berlíně, Hamburku, Kolíně či Mnichově. Vedle toho vypadá pražská Lítačka či brněnská šalinkarta jako produkty z pravěku. Německá karta by pak navíc po celé zemi sloužila na pronájem aut a placení parkování.

Alexander Dobrindt, německý ministr dopravy a digitalizace, vychází ve svém projektu z toho, že městská hromadná doprava je tak či tak placena z veřejných peněz. V každém městě se sice platí jinak a ceny samozřejmě nejsou stejné, ale jedna elektronická karta by všem městům výrazně ušetřila. Složité prý ale bude vymyslet, kdo kolik do systému přispěje a jak se budou dělit utržené peníze.

Protože Němci to myslí zcela vážně, projekt bude podle ministerstva dopravy zahájen již příští týden. Tedy jeho reálná příprava. V létě příštího roku má být vše připraveno a pak postupně region po regionu spouštěno. Na konci roku 2019 by to celé mělo fungovat.

Ministr Dobrindt se už domluvil na spolupráci s několika dopravními společnostmi a stát jim letos přispěje 16 miliony euro na dvanáct projektů digitalizace, která s tím souvisí. Celkem by se do projektu mělo zapojit 370 dopravních společností, které dnes obsluhují kolem 75 procent obyvatelstva Německa.

Celý text čtěte na serveru Reflex >>>