Lufthansa se vrátila do čela evropských aerolinek, předstihla Ryanair

Lufthansa se potýká už druhý den se stávkou, během dvou dnů ruší na 1900 spojů.

Lufthansa se potýká už druhý den se stávkou, během dvou dnů ruší na 1900 spojů. Zdroj: Reuters/ČTK

Lufthansa
V prosinci 1967 Boeing pro 737 vyřídil potřebná povolení pro komerční lety. Už na sklonku roku dostala první letoun německá Lufthansa, která s ním začala od 10. února 1968 létat.
Zaměstnanci společnosti Ryanair (ilustrační foto).
4
Fotogalerie

Německá společnost Lufthansa se v loňském roce vrátila na post největšího leteckého přepravce v Evropě z hlediska počtu cestujících. Firma dnes oznámila, že loni přepravila rekordních 130 milionů pasažérů, což je o 18,6 procenta více než v roce předchozím. Předstihla tak irského konkurenta Ryanair, který vykázal nárůst o deset procent na 129 milionů cestujících.

V roce 2016 nízkonákladové aerolinky Ryanair společnost Lufthansa v počtu cestujících překonaly, avšak loni byly nuceny zrušit tisíce letů kvůli problémům s piloty. Lufthansa loni rychle rostla i díky tomu, že na konci roku 2016 převzala belgickou leteckou společnost Brussels Airlines. Navíc těžila z loňského krachu německého konkurenta Air Berlin, který v říjnu ukončil provoz.

Růst počtu cestujících loni zaznamenali také další evropští letečtí přepravci. Společnost AIG, která je mateřskou firmou britských aerolinek British Airways a španělského leteckého přepravce Iberia, vykázala nárůst o čtyři procenta na téměř 105 milionů cestujících. Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM zvýšila počet pasažérů o 5,6 procenta na téměř 99 milionů, uvedla agentura Reuters.