Magistrát chce vypudit z Prahy kamiony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Praha chce od léta omezit kamionovou dopravu na celém území města. Opatření se bude týkat těžké tranzitní dopravy. Záměr, o kterém město musí ještě jednat s příslušnými úřady, schválili zastupitelé.

Omezení by mělo pomoci třeba lidem ze Spořilova, kteří si na kamionovou dopravu stěžují. Kdy přesně začnou omezení platit a v jakém rozsahu, zatím není jasné. „Obyvatelé jsou nadměrně zatěžováni hlukem zejména z těžké nákladní dopravy, a proto je třeba neprodleně učinit kroky k jejímu omezení,“ řekl náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Kamiony by podle něj měly být odkláněny ještě před tím, než vjedou do města. Vyhnout by se tak prý měly třeba Spořilovské a Legerově ulici a ulici 5. května.

V souvislosti s tím musí být projednána návaznost provozu na okrajích metropole. Magistrát proto bude jednat příslušnými úřady, ministerstvem dopravy a Středočeským krajem. Materiál vzešlý z jednání pak projedná rada. „Zastupitelstvo projevilo vůli, že chce razantním způsobem kamionovou dopravu omezit, a dává radě na starosti toto zajistit,“ řekl náměstek. Odhaduje, že by to mohlo být od léta. Jižní část pražského okruhu již funguje druhý rok.

Zastupitelé se v usnesení shodli na tom, že za situaci v metropoli nenese zodpovědnost Praha, ale stát. „Je to úkol, který byl zanedbán,“ řekl Nosek. Odvést dopravu z centra metropole by v budoucnu měla silniční síť tvořená Městským okruhem a vnějším Pražským okruhem, které má propojit sedm radiál. V provozu je nyní zhruba polovina z celkové délky obou okruhů a všech radiál.

Co se psalo před dvěma lety:

Za omezení kamionové dopravy už řadu měsíců bojují obyvatelé Spořilova. Několik jich přišlo i na dnešní zasedání zastupitelstva. Upozorňují na nadměrný hluk a smogové zatížení své čtvrti. Přes Spořilov denně jezdí tisíce kamionů, které tam byly převedeny po zprovoznění jižní části Pražského okruhu a zákazu vjezdu kamionů nad 12 tun na Jižní spojku.