Kamiony se v noci vrátí na Jižní spojku

ilustrační foto

ilustrační foto

Pražští radní dnes souhlasili s návrhem, který umožní v nočních hodinách návrat kamionů na Jižní spojku. Opatření bude platit pouze ve směru z východu na západ a začne platit 1. září, uvedl náměstek primátora Karel Březina. S návrhem, že kamiony budou jezdit po spojce mezi 22:00 a 06:00, už dříve souhlasila rada Prahy 4. Opatření by mělo pomoci obyvatelům Spořilova, přes toto území totiž kamiony od loňského září jezdí. Podle Březiny bude opatření na začátku příštího roku vyhodnoceno.

Řidiči kamionů budou nově v nočních hodinách ve směru od Štěrboholské radiály pokračovat po Jižní spojce přes Barrandovský most. Za ním ale budou muset sjet na Strakonickou ulici a u Zbraslavi budou najíždět na Pražský okruh.

Kamiony na frekventovanou Jižní spojku nesmějí od loňského zprovoznění jižní části Pražského okruhu. Při cestě směrem k hradecké dálnici ale z okruhu sjíždějí právě přes Spořilov. To se nelíbí místní obyvatelům, podle nichž kamionová doprava zhoršila v místě životní prostředí.

Primátor Svoboda: Žádné lepší řešení na stole není

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody je toto řešení nejlepší ze všech špatných. „Toto opatření rozděluje zátěž mezi Pražany. Žádné lepší v tuto chvíli na stole není,“ poznamenal primátor. Jediným plnohodnotným řešením je podle Březiny výstavba navazujícího úseku Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi. Pražský okruh se ale financuje ze státního rozpočtu.

Dnes schválené opatření kritizuje bývalý náměstek primátora a nyní náměstek ministra obrany Rudolf Blažek, který loni odstranění kamionů z Jižní spojky podporoval. „Jižní spojka bude častěji rozbitá a Praha ji bude muset z vlastního rozpočtu opravovat,“ řekl Blažek. Podle něj je pravděpodobné, že kamiony si načasují cestu přes Prahu právě do nočních hodin, aby ušetřily na mýtném, které se platí na Pražském okruhu. Podle Blažka se tak může stát, že kamiony spojku zacpou až do ranních hodin.

Pražský okruhPražský okruh | E15

Dopravci: Je to jen malý krůček

„Je to jen malý krůček k řešení tohoto problému,“ řekl mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Podle něj si tímto krokem řidiči kamionů zkrátí cestu zhruba o deset kilometrů. Sdružení si uvědomuje, že kamiony nemají v centru co dělat a samotní řidiči tudy ani projíždět nechtějí, ale nemají jinou možnost, dokud nebude dostavěna část městského okruhu kolem Běchovic, dodal.

Praha 4 předpokládá, že přesunem kamionů v nočních hodinách řešení špatné dopravní situace neskončí, podle radnice by měla následovat další opatření.

S přesunem kamionů nesouhlasí opozice v Praze 4, prý poškodí obyvatele Krče, Braníku, Chuchle a Lahovic. Opoziční politici iniciovali i vznik petice. Navrhují, aby místo návratu kamionů na Jižní spojku byla Spořilovská ulice překryta tubusem z polykarbonátu.