Problémy s emisemi dohnaly i majitele Mercedesu

Mercedes třídy G:

Mercedes třídy G: Zdroj: Svět motorů

Mercedes-Benz S 65 AMG Coupe
Facelift Mercedesu GLA
Daimler
Současné provedení Mercedes-Benz C 63 AMG Coupe.
Každý motor vyrobený AMG je ručně sestavovaný a nese podpis specialisty motoráře.
10
Fotogalerie

Německé státní zastupitelství ve Stuttgartu otevřelo vyšetřování zaměstnanců automobilového koncernu Daimler. To se má týkat podezření z emisních podvodů u naftových motorů. 

Místní vyšetřovatelé potvrdili, že v souvislosti s koncernem Daimler zkoumají možná podezření z podvodu a klamání spotřebitele. V minulosti se totiž objevily informace, že německý výrobce úmyslně zasahoval do naftových motorů svých vozidel tak, aby prošla emisními testy. Státní zástupci mají údajně také svědectví jednoho ze zaměstnanců, který jim potvrdil, že koncern s emisemi podváděl. Bližší informace však médiím prokurátoři neposkytli.

Automobilka odmítla situaci kolem vyšetřování jakkoliv komentovat, poukázala však na testy německého ministerstva dopravy. Podle nich vozy koncernu Daimler neporušily žádné limity. I přesto loni Mercedes-Benz, největší značka koncernu Daimler, spustil svolávací akci. Během ní u vozů s naftovými motory upravoval nastavení termostatu v agregátu.

Loni Daimler čelil podobným obviněním také ve Spojených státech. Místní úřady se zabývaly především způsobem měření emisí. Ke konci roku však německý koncern veškerá obvinění z klamání spotřebitele v USA vyvrátil.

Aféra zvaná „dieselgate“ se rozpoutala na podzim roku 2015, kdy ve Spojených státech vyšlo najevo, že německý koncern Volkswagen nainstaloval do 11 milionů vozidel, který jim umožnil nelegálně obejít emisní testy a splnit limity.