Matka British Airways omezí další lety. Do boje s koronakrizí jde s nabídkou zlevněných akcií

Odstavený Boeing 747 na letišti v Londýně.

Odstavený Boeing 747 na letišti v Londýně. Zdroj: Reuters

Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: British Airways
British Airways počítá i s rozsáhlým propouštěním pilotů
Odstavený Boeing 747 na letišti v Londýně.
Letiště po celé Evropě plní odstavená letadla: British Airways
Odstavený Boeing 747 na letišti v Londýně.
7
Fotogalerie

Společnost IAG, která vlastní leteckou společnost British Airways a další aerolinky, omezí kvůli dopadům pandemie způsobené šířením nového koronaviru další lety. Firma také potvrdila, že plánuje získat 2,7 miliardy eur (71,7 miliardy korun) prodejem nových akcií, které nabídne se slevou. Zvýšením kapitálu chce lépe zvládat dopady pandemie na své podnikání.

IAG uvedla, že kvůli vládním nařízením o karanténě pro pasažéry, kteří se vracejí ze zemí, jako je například Španělsko, klesá počet rezervací. Proto zruší další lety, od října do prosince jich bude mít v nabídce zhruba o 60 procent méně ve srovnání se stejným obdobím loni. Dříve firma plánovala, že kapacitu sníží jen o 46 procent.

Nové akcie IAG nabídne za 0,92 eura za kus, což znamená se slevou 36 procent oproti ceně, na níž akcie zakončily středeční obchodování na burze.

IAG zopakovala, že poptávka po létání se podle jejího odhadu nevrátí na loňskou úroveň nejméně do roku 2023. Její dceřiná společnost British Airways kvůli krizi propustí až 13 tisíc lidí, což je více než čtvrtina celkového počtu zaměstnanců.

Až 4500 pracovních míst se chystají zrušit i letecké společnosti EasyJet a Virgin Atlantic. Aerolinky patří k firmám, které jsou pandemií zasaženy nejvíce.

Dopravci si stěžují, že politika britské vlády, která nařizuje lidem vracejícím se z vysoce rizikových zemí po návratu izolaci, má na poptávku negativní dopady. Navrhují například, aby vláda podpořila testování přímo na letištích.