Metro D se má stát výkladní skříní Prahy. Podívejte se, jak budou vypadat první stanice

Takto by měly vypadat zastávky na lince D.

Takto by měly vypadat zastávky na lince D. Zdroj: IPR

Návrh Vladimíra Kokolia.
Návrh Vladimíra Kokolia.
Návrh Vladimíra Kokolia.
Návrh Jakuba Nepraše.
Návrh Jakuba Nepraše.
9
Fotogalerie

Praha představila první vítěze výtvarné soutěže na plánované stanice metra D. Ve stanici Pankrác se objeví umělecká práce Jakuba Nepraše, stanici Olbrachtova vyzdobí Vladimír Kokolia. Výtvarníci budou dále spolupracovat s architekty obou stanic. 

"Dnes už můžeme s jistotou říct, že se nebudou opakovat zpackané poslední stanice Áčka. Máme vítěze výtvarné soutěže na ztvárnění stanic Pankrác a Olbrachtova na metru D a návrhy jsou skvělé. Ve vysoké konkurenci předních českých umělců nakonec zvítězili Vladimír Kokolia a Jakub Nepraš," uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr na Facebooku.

I samotná kombinace obou umělců je podle něj unikátní. Ukazuje totiž odlišné pohledy různých generací.  V případě stanice Pankrác si Jakub Nepraš vybral jako dominantní prvek nanočástice a pracoval s tématy jako evoluce, společnost, pokrok nebo věda. 

Malíř Vladimír Kokolia vypíchl motivy jako každodennost a všednost. Rozhodl se zúročit moment čekání, kdy lidé nevědí, kam s očima. Na klenbách stanice se tak objeví soubory figur zabraných shora.

Nezastupitelnou roli v celém procesu hraje architekt a výtvarník David Vávra, který hledal s architekty Metroprojektu maximum prvků, kde by mohli umělci popustit uzdu fantazie. Vávra rovněž hlídá jednotící identitu všech stanic na Déčku, tou je modrá barva a také mobiliář.

U obou stanic metra hodnotící sedmičlenná komise vybírala ze čtyř návrhů. Výtvarné ztvárnění mělo korespondovat se stanicí a jejím určením, proto byla vypsána zvaná, nikoliv otevřená soutěž.

"Zároveň je důležité, že vracíme k tomu, aby byly stanice metra výkladní skříní města. Což dává smysl, málokde je tolik lidí jako v metru. Když se podíváme na nejstarší stanice v Praze, najdete v nich umělecká díla jako mozaiky, plastiky a sklářská díla. Ze stanic je cítit rukopis architekta a umělce a s takovou péčí přistupujeme také ke všem stanicím metra D," uzavřel Schneinherr.

Na stanice Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory by měla být soutěž vypsána v září nebo říjnu. Na stanice Libuš, Písnice a Depo Písnice pak na jaře 2020. Náklady na výtvarné práce město neuvedlo.