Na pěti úsecích dálnic se řidiči od ledna obejdou bez známky

Dálnice D6

Dálnice D6 Zdroj: CTK

Nejsložitější v zemi. Pro otevíranou část pražského okruhu jsou typické dvěvelké dálniční křižovatky. Jedna propojuje okruh se Strakonickou a dalšímisilnicemi (na snímku). Druhá spojuje okruh s dálnicí D1
dálnice
Tabule s nápisem Musíme to opravit na úseku dálnice D1 Kroměříž - Hulín na snímku ze 17. března. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odhaduje celkovou výši reklamací u stavební společnosti Skanska až na 600 milionů korun. Na tiskové konferenci to 17. března v Praze uvedl generální ředitel ŘSD Jiří Švorc. Podle dřívějších vyjádření ministra dopravy Víta Bárty stát počítal s reklamacemi na některých úsecích silnic a dálnic, které firma stavěla, celkem ve výši až jedné miliardy korun. Na reklamovaných úsecích silnic od víkendu stojí cedule, které řidiče upozorňují na dodavatele stavby a na to, že Ředitelství silnic a dálnic je musí opravit. Rovněž je na těchto úsecích snížená povolená rychlost. Podle Bárty nyní ministerstvo vyhodnotí "úspěšnost" těchto cedulí a bude uvažovat o jejich použití i na dalších údajně nekvalitních stavbách od jiných firem.
Webová aplikace vám usnadní cestování nejen po dálnicích
5
Fotogalerie

Na některých úsecích českých dálnic budou moci řidiči nově jezdit bez nutnosti dálniční známky. Změna se týká pěti dálnic napříč celou Českou republikou, primárně se jedná o obchvaty měst, které ulehčují místní dopravě. 

Novinka se týká dálnic D3, D6, D46, D5 a D55, celkem se jedná o 18 kilometrů, na kterých budou řidiči jezdit bezplatně. Bezplatných úseků se podle ČT 24 nově dočkají obchvaty Veselí nad Lužnicí, Otrokovic, Olomouce, Pohořelic a Sokolova. V platnost má navrh vejít se začátkem příštího roku.

"V předchozích dvou letech se tento krok osvědčil. Starostové dotčených měst jsou s ním velmi spokojeni, protože to pomohlo ke zklidnění dopravy ve městech," uvedl ministr dopravy Dan Ťok

Ministerstvo dopravy tak přistoupilo k další fázi rozšíření bezplatných úseků. Od začátku letošního roku řidiči neplatí na 111 kilometrech, například v okolí Prahy, Plzně nebo Berouna. V roce 2016 se pak vyjmutí týkalo 45 kilometrů dálnic. 

Ministr dopravy Dan Ťok však neočekává, že by se zavádění bezplatných úseků nějak projevilo na financích, které stát vybere na dálničních známkách.