Na pražský Petřín loni lanovkou vyjelo nejvíce lidí v historii, přes dva miliony

Lanovka na Petřín loni přepravila rekordní množství cestujících.

Lanovka na Petřín loni přepravila rekordní množství cestujících. Zdroj: Profimedia

Lanovka na Petřín loni přepravila rekordní množství cestujících.
Lanovka na Petřín.
Lanovka na Petřín loni přepravila rekordní množství cestujících.
Lanovka na Petřín loni přepravila rekordní množství cestujících.
5
Fotogalerie

Loňský rok byl pro pražskou lanovou dráhu na Petřín rekordní. Svezla přes dva miliony a dvě stě tisíc cestujících. Souvisí to i s vyšším počtem turistů, kteří Prahu navštívili. Dráha je přitom s přestávkami v provozu již od roku 1891.

Podle informací pražského dopravního podniku přepravila od spuštění novodobého provozu v roce 1985 lanovka celkem 54 446 053 lidí. Dosud byl rekordní rok 2017, kdy se lanovkou svezly téměř dva miliony cestujících, loni to bylo 2 230 373 lidí.

„Vytíženější je během letní sezóny, kdy v průměru přepraví 250 tisíc cestujících za měsíc. V zimní sezóně to je v průměru 120 tisíc cestujících měsíčně,“ uvedlo tiskové oddělení DPP.

Nárůst cestujících lanovky odpovídá také vyššímu počtu ubytovaných turistů v loňském roce. Oproti roku 2000 přijelo do Prahy dle oficiálních čísel téměř o pět a půl milionu více návštěvníků.

Podle agentury Prague City Tourism to bylo šest milionů osm set tisíc zahraničních a milion dvě stě tisíc tuzemských hostů. Meziročně to bylo o zhruba dvě procenta více lidí.

Oblíbený dopravní prostředek spojující Újezd s vrcholem Petřína prošel od svého spuštění několika zásadními změnami. První, delší přestávka provozu přišla v roce 1920, a to na dvanáct let.

Původní systém přečerpávání vody nahradil elektrický pohon a dráha se stala součástí tehdejšího Elektrických podniků hlavního města Prahy.

Další pauza přišla v roce 1965, kdy opakovaný sesuv půdy výrazně poškodil trať. Teprve o šestnáct let později rozhodlo město o obnovení dráhy.

Po sanacích svahu se začala stavět nová trať a vznikly pro ni nové vozy, slavnostní zahájení provozu proběhlo v červnu 1985. A v této podobě lanovka funguje dodnes.

Technické parametry lanové dráhy (zdroj: DPP):
délka tratě: 510 m
počet zastávek: 3
počet vozů: 2
překonávaná výška: 130 m
největší sklon tratě: 298 ‰
rychlost jízdy: 4 m/s