Na Ruzyni poprvé přistál prodloužený Dreamliner, zdrží se tři dny

Dreamliner přistává na Ruzyni

Dreamliner přistává na Ruzyni Zdroj: Martin Meluš

Dreamliner na letišti v Budapešti
Dreamliner na letišti v Budapešti
První let prodlouženého Dreamlineru
První let prodlouženého Dreamlineru
První let prodlouženého Dreamlineru
15
Fotogalerie

Pražské letiště dnes v podvečer nabídlo cestujícím, zaměstnancům i příznivcům letectví zajímavou podívanou. Na ranveji přistál po letu z Budapešti letoun Boeing Dreamliner, který do Prahy pravidelně nelétá. 

Tento zřejmě nejmodernější dopravní letoun světa se na Ruzyni objevil teprve počtvrté, dnes se zde navíc poprvé představil v prodloužené verzi B 787-9. Stroj společnosti Vietnam Airlines přivezl delegaci vietnamského parlamentu.

„Podle našich informací se letadlo zdrží tři dny, odlet je plánován na 14. dubna odpoledne,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková. Od země by se stroj měl odlepit kolem půl druhé. Podle serveru Airfleets.net jde o takřka nové letadlo, které se na první let vydalo loni v srpnu.

Před ním se Dreamliner ve verzi B 787-8 ukázal v Praze v roce 2012 na propagačním letu polské firmy LOT, v roce 2015 s ním na Ruzyni přistály Azerbaijan Airlines a ve stejném roce pak přiletěl do Prahy i charter TUI Airlines Nederland.

Boeing 787 se od dřívějších modelů liší především tím, že tradiční kovové materiály jsou v konstrukci do značné míry nahrazeny uhlíkovými vlákny.

Vietnamští politici v čele s předsedkyní parlamentu Nguyen Thi kim Ngan přiletěli na pozvání předsedy Senátu Milana Štěcha. Setkají se také s prezidentem a premiérem a navštíví Karlovarský kraj. Hlavním tématem rozhovorů bude ekonomická spolupráci. Na programu je i setkání se zástupci ideově spřízněné KSČM.