Napojení na Česko je pro Slováky jednou z priorit silniční výstavby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ceske dalnice.cz

Slovenské ministerstvo dopravy chce do konce roku 2014 postavit 130,4 kilometrů dálnic a rychlostních silnic a dalších 286,8 kilometrů má být rozestavěno. „Prioritou je dálnice D1, silniční napojení na Polsko a Česko přes dálnici D3 a rychlostní silnici R5, nultý obchvat Bratislavy a s tím související komunikace R7, také silnice R2, R3 a R4,“ citovala agentura Tasr slovenského ministra dopravy Jána Figeľa.

K financování výstavby chtějí Slováci využít především eurofondy, část prostředků půjde ze státního rozpočtu a možné je také čerpání úvěrů od Evropské investiční banky.

„Stále rostoucí význam budou mít příjmy z mýtného, respektive poplatky za dálniční nálepky,“ uvedl Figeľ. Finanční prostředky mohou plynout také z dálničních dluhopisů.

Ještě letos má být má být zrpovozněno 57,5 kilometru silnic za 863,10 milionu eur a zahájeno 61,5 kilometru silnic za 1,45 miliardy eur, uvádí agentura Tasr. Dálnice D3 na severním Slovensku, která má zrychlit dopravu do Polska a Česka je v plánu pro rok 2013.