Národ se stěhuje na jih, milion Čechů míří na dovolenou

Na dovolenou z kraje prázdnin zamíří přes milion Čechů

Na dovolenou z kraje prázdnin zamíří přes milion Čechů Zdroj: e15 Michal Nosek

Dva sváteční dny za sebou a začátek léta. To je konstelace, která stojí za nadcházejícím dovolenkovým šílenstvím Čechů. Masa lidí se přitom dá do pohybu už zítra a o víkendu.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur odhaduje, že na prázdniny vyrazí během tří dnů přes milion lidí. „Z toho do zahraničí vyjede až půl milionu Čechů, dalších zhruba 600 tisíc se vydá na dovolenou v tuzemsku,“ uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková. Na silnicích směrem na jih do Itálie a Chorvatska se tak dá očekávat velmi hustý provoz.

Stojící kolony tradičně vznikají především na tazích do jižních Čech, jejichž kapacita nepostačuje ani o běžném víkendu. Po silnici míří na dovolenou téměř 70 procent českých rekreantů, polovina všech zahraničních dovolených přitom připadá na Chorvatsko, Itálii a Slovensko. Pozadu ovšem nezůstávají ani letecké destinace, husto tak bude i na ranveji pražského letiště.

„Hlavní sezona dovolených začala a na provozu je to samozřejmě znát,“ uvedla ruzyňská mluvčí Eva Krejčí. „Je to nejvyprodanější termín v roce, stále ale jsou volná poslední místečka,“ řekl produktový manažer Dovolena.cz Petr Pěcha. Kdo by si ovšem chtěl dovolenou na příští týden ještě koupit, musí počítat s výrazně probranou nabídkou. „Musí vzít, to co je,“ dodal Pěcha. Podle něj je přitom lepší vyrazit na nákup až v pátek, kdy se dá předpokládat pokles cen. Ty se dnes ještě drží na vrcholné sezonní úrovni.

Největší zájem prý je o , Turecko a Španělsko. „Máme vyprodáno. Volného času nemají lidé mnoho a chtějí si jej užít. Jakmile se jim naskytne příležitost jet na zájezd a ušetřit tak několik dní z pracovního volna, udělají to,“ tvrdí manažer cestovní kanceláře TopFly.cz Ján Fignár. Na týden se svátky prý firmě vzrostla poptávka o 40 procent. Češi ročně absolvují 11,5 milionu dovolených, tedy cest o čtyřech a více přenocováních. Na cizinu z toho připadá 4,3 milionu. Většina lidí si přitom dovolenou zařídí sama, služeb cestovní kanceláře loni využilo 2,1 milionu Čechů.