Nedáte řidiči stoprocentní hodnocení? Uber chce po cestujících uvedení důvodu

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Řidič je víc než cestující – i tak lze číst výčet posledních inovací alternativní taxislužby Uber. Nejnovější opatření, kterým chce americká společnost "ochránit" řidiče, spočívá ve způsobu hodnocení jízdy klientem. Pokud se rozhodne neoznačit stoprocentní spokojenost s řidičem, musí uvést důvod. Budou-li jeho hodnocení často „přísná“, systém je zcela anuluje.

Změna je nejvýraznější součástí nově zveřejněného balíčku inovací aplikace, který má vejít v platnost v příštích dnech.

Právě systém hodnocení jízd je terčem časté kritiky mnoha šoférů. „Lidé často bezmyšlenkovitě odkliknou náhodný počet hvězdiček. Nově budou moci své rozhodnutí vysvětlit, aby mělo celkové hodnocení větší hodnotu,“ argumentuje mluvčí Uberu Miroslava Jozová s tím, že jde o globální aktivitu postupně představovanou na světových trzích.

Kdy mezi ně přibude ten český, zatím není jasné. „Nemyslím, že to bude cestující obtěžovat, hodnocení není na rozdíl od jiných aplikací povinné,“ dodává.


Víte, co to je a jak funguje Uber Eats?


Součástí změn je také nový algoritmus, který zvýhodní řidiče proti náročným cestujícím. Jakmile budou udělovat čtyři (z pěti) a méně hvězdiček častěji, veškerá tato hodnocení budou zpětně vymazána – aby nekazila řidičovi jeho průměr. Do něj se nezapočítají ani ta hodnocení, jež nebudou stoprocentní z důvodu husté dopravy nebo kvůli problémům s GPS navigací.

Uber už dříve zavedl penalizace cestujících v případě, že na ně musí řidič čekat na místě vyzvednutí déle než dvě minuty, také navýšil pokutu za zrušení objednávky na poslední chvíli – takto vybrané peníze putují do kapsy příslušnému řidiči.

Před rokem jezdilo na českých silnicích 1100 řidičů Uberu, nyní jejich počet přesahuje dva tisíce. Konkurenční Liftago zaměstnává okolo 1500 řidičů, estonská aplikace též působící v tuzemsku Taxify dává práci jednomu tisíci řidičů.