Německo chce mít milion dobíjecích stanic do osmi let, nyní je na 70 tisících

Německo chce mít do roku 2030 milion dobíjecích stanic pro elektromobily

Německo chce mít do roku 2030 milion dobíjecích stanic pro elektromobily Zdroj: profimedia.cz

Německo chce mít do roku 2030 milion dobíjecích stanic pro elektromobily
2
Fotogalerie

Německo chce mít do konce tohoto desetiletí milion veřejných dobíjecích stanic pro elektrická auta, nyní jich má zhruba 70 tisíc. Počítá s tím rozvojový plán, který dnes schválila spolková vláda. Ministr dopravy Volker Wissing řekl, že klíčem rozvoje elektromobility jsou co nejdostupnější dobíjecí stanice.

„Dobíjení bude tak jednoduché a samozřejmé, jako je nyní tankování. A možná ještě komfortnější,“ řekl Wissing. Plán rozvoje počítá nejen s více dobíjecími místy, ale také s tím, aby o jejich provozu měli majitelé elektromobilů předem přehled. „Každý by měl vědět, kolik nabíjení stojí a zda je stanice volná. V budoucnu tak budou k dispozici aktuální údaje o ceně či vytíženosti,“ řekl ministr.

Nabíječky by měly být brzy plošně dostupné i na čerpacích stanicích. Do konce roku 2024 by mělo být rychlonabíječkami o výkonu alespoň 150 kilowattů vybaveno nejméně 50 procent z nich a o dva roky později přinejmenším 75 procent benzinových stanic.

V Německu je nyní k provozu zaregistrováno 1,6 milionu elektrických aut, jejichž podíl na spotřebě elektrické energie v zemi je 0,5 procenta. Jejich spotřeba tak zatím podle ministerstva dopravy není výrazná, a to ani pro nadcházející zimu s ohledem na současnou energetickou krizi. Při 15 milionech elektromobilů by ale spotřeba znamenala osmiprocentní podíl, proto je nutné budoucí spotřebu zohledňovat při budování dobíjecích stanic.

Dobíjení elektromobilů - kde, za kolik a jak je možné ušetřit

Video placeholde
• Videohub