Obchvat Náchoda za miliardy se přiblížil realizaci. Projekt se táhne přes dvacet let

Občanské sdružení obchvat Náchoda

Občanské sdružení obchvat Náchoda Zdroj: profimedia

Náchod
2
Fotogalerie

Po více než dvaceti letech jednání se výstavba silničního obchvatu východočeského Náchoda blíží ke své realizaci. Investice za necelé tři miliardy korun totiž získala kladné stanovisko EIA, které posuzuje vlivy stavby na životní prostředí, vyplývá to z příslušného informačního systému. Jedná se o další významný krok, loni v únoru stavba získala územní rozhodnutí. 

Ředitelství silnic a dálnic očekává, že by k zahájení výstavby 6,4 kilometru dlouhého obchvatu mělo dojít mezi lety 2021 a 2023. Součástí projektu je také vybudování dvou tunelů, sedmnácti mostů a dvou mimoúrovňových křižovatek.

Obchvat povede severně od města a při cestě směrem z Hradce Králové se na původní komunikaci napojí znovu těsně před hraničním přechodem.

Právě vysoká intenzita mezinárodní přepravy je jedním z hlavních důvodů, proč město k plánu stavby obchvatu přistoupilo. Denně skrze město projede přibližně 20 tisíc vozidel, v odpoledních hodinách tak často dochází k dopravním kolapsům. Obchvat NáchodaObchvat Náchoda|ŘSD

Jak dříve uváděla MF Dnes, další fází bude výkup pozemků v místě výstavby obchvatu. Na transakce má Státní fond dopravní infrastruktury připravených 70 milionů korun, celkem bude vykupovat pozemky od pěti set vlastníků. Kvůli výstavbě budou muset dělníci také několik domů zbourat.