Opravy Panterů za stovky milionů získala Pars nova

Vlak InterPanter

Vlak InterPanter Zdroj: CTK

Nový rychlík Českých drah InterPanter
Vlak InterPanter Českých drah
RegioPanter
RegioPanter
Již brzy zamíří do provozu další regionální vlaky pro České dráhy, které ponesou také zvířecí jméno, v tomto případě RegioPanter.
12
Fotogalerie

Šumperský podnik Pars nova ze skupiny Škoda Transportation získal další lukrativní zakázku na dráze. České dráhy s firmou uzavřely rámcovou smlouvu na provádění periodických oprav elektrických vlaků známých jako RegioPanter a InterPanter.

Kontrakt má hodnotu 609 milionů korun, což je horní hranice. Cena přesně odpovídá předpokladům drah při zahájení tendru. Celkem přišly tři nabídky. „Kontrakty na periodické opravy se čerpají dle potřeby, hodnota je nepřekročitelná,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle něj tak smlouva platí buď do vyčerpání příslušné částky, nebo maximálně pět let. Dráhy mají celkem 28 RegioPanterů pro krajskou dopravu a 14 InterPanterů pro rychlíky.

Pars nova tak navzdory všem sporům drah se skupinou Škoda Transportation upevňuje své místo dvorního dodavatele. Lukrativní zakázky na periodické opravy vlaků rozdávaly dráhy už v létě, celkem uzavřely 11 rámcových smluv v hodnotě až 3,5 miliardy. Největší díl - 1,8 miliardy - si tehdy ukousla právě společnost Pars nova.

Ta loni za sto milionů rovněž opravovala staré východoněmecké vagony pro pražskou příměstskou dopravu. Cestující následně upozornili na špatnou kvalitu provedení interiéru, což dráhy podle vyjádření pro server iDnes.cz reklamovaly. Pars nova loni završila i miliardovou obnovu vagonů pro vlaky EuroCity a InterCity.