PKN Orlen zvažuje na svých pumpách stanice pro elektromobily

Čerpací stanice Benzina postupně nabízejí i plnicí místa CNG

Čerpací stanice Benzina postupně nabízejí i plnicí místa CNG Zdroj: Rasch Jan/Euro

Polská rafinerská skupina PKN Orlen, majitel českého holdingu Unipetrol, plánuje na svých čerpacích stanicích v Polsku a Česku rozvoj rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Uvedl to mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda bez dalších podrobností. V Česku patří do koncernu přes 330 čerpacích stanic Benzina.

„Pro otevření pilotních dobíjecích stanic v Polsku a v České republice se provádějí analýzy a konečné rozhodnutí bude vydáno do konce tohoto roku,“ oznámil Duda. Orlen uvedl, že rozvoj je možný díky spolupráci skupiny s americkým výrobcem elektromobilů Tesla. Plné nabití baterie automobilu má trvat 75 minut a má vystačit na 460 kilometrů.

Orlen projekt spouští v Německu, kde do konce srpna plánuje dobíjecími stanicemi Tesla, které jsou podle Dudy v současnosti nejrychlejšími dobíjecími stanicemi na světě, osadit stanice v Grimmenu a Uckerfelde poblíž německo-polských hranic.

Podle údajů z konce dubna je v Česku nyní kolem 80 nabíjecích stanic pro elektromobily, 15 z nich je rychlodobíjecích. Nejvíce, přes 40, jich provozuje energetická skupina ČEZ, následovaná Pražskou energetikou. Zájem o elektromobily v posledních letech roste a podle odhadů odborníků by jejich počet do konce roku měl stoupnout na 1000. Elektromobily nabízí například Volkswagen, Peugeot, Nissan, BMW, Audi nebo Kia.