Pokud nové boeingy nesplní slíbené parametry, tak je odmítneme, hrozí aerolinky Emirates

Boeing 777x

Boeing 777x Zdroj: Reuters

Boeing 777-300 aerolinek Emirates přistává na Kypru. Společnost hodlá tyto stroje postupně nahrazovat jejich nástupcem 777X, jeho vývoj má ale zpoždění
Boeing 777x
Boeing 777x
Boeingy 777X ve výrobní hale
Boeingy 777X ve výrobní hale
8
Fotogalerie

Jeden z největších zákazníků Boeingu, blízkovýchodní aerolinky Emirates, vyjádřil hlubokou nespokojenost s postupem vývoje nového dálkového letounu od amerického výrobce. Šéf letecké společnosti Tim Clark americkému výrobci pohrozil, že pokud model 777X nesplní parametry, ke kterým se Boeing zavázal v objednávce, Emirates stroje nepřevezmou.

Aerolinky zatím nedostaly žádná data o výkonech pohonných jednotek připravovaného letounu, řekl Clark ve videorozhovoru, který byl natočen na cestovatelském veletrhu Arabian Travel Market. A to navzdory tomu, že první testovací lety nového stroje se uskutečnily už v loňském roce.

Clark zároveň poznamenal, že Boeing v poslední době často nedostával svým slibům, když u připravovaných letadel avizoval parametry, které pak nesplnil. „Nepřevezmeme žádné letadlo, které nebude stoprocentně odpovídat kontraktu,“ řekl.

Agentura Reuters požádala Boeing o reakci, ten ale na její dotazy neodpověděl. 

Emirates patří mezi největší aerolinky světa. Společnost objednala 126 letounů Boeing 777X v katalogové ceně přes 50 miliard dolarů. Zároveň má od Boeingu objednáno třicet menších dálkových letadel 787 Dreamliner. V současnosti aerolinky provozují 140 letadel Boeing 777-300, která chtějí postupně nahradit právě novými 777X.  

Vývoj Boeingu 777X nabírá výrazné zpoždění, způsobené mimo jiné tím, že firma musela v uplynulých dvou letech soustředit své síly na řešení krize spojené s katastrofami letounů 737 MAX. Původně měly Emirates jako první zákazník své první letadlo dostat v červenci 2020, nyní Boeing počítá s uvedením do provozu ke konci roku 2023.

Clark ale v rozhovoru uvedl, že předpokládá dodání prvního letounu až v roce 2024. „To letadlo má různé problémy. Není mi zcela jasné, kdy je dostaneme,“ řekl.  

Emirates si na jednání Boeingu nestěžují veřejně poprvé. Už v dubnu Clark hovořil o tom, že Boeing by měl zákazníkům poskytnout více podrobností o výkonech 777X a přesněji stanovit předpokládané termíny doručení.