Prachař: Na opravy místních silnic půjdou v přístím roce tři miliardy

Antonín Prachař

Antonín Prachař Zdroj: CTK

Ministr dopravy Antonín Prachař chystá pomoc krajům na opravy silnic nižších tříd. Ze Státního fondu dopravní infrastruktury budou moci čerpat od března 2015. Ministerstvo předpokládá podobnou podporu v oblasti financování oprav silnic druhé a třetí třídy i v dalších letech.

Prachařovo rozhodnutí boří dosavadní praxi, kdy stát krajům na opravy jejich komunikací přispíval jen v mimořádných situacích, například po rozsáhlých povodních. „Je to krok směrem k občanům naší země a doklad o schopnosti ministerstva dopravy podporovat rozvoj veškeré silniční infrastruktury v celé České republice, tedy nejen páteřních komunikací, ale i silnic druhé a třetí třídy,“ řekl ministr.

Kraje příslib státních investic vítají. Nyní probíhá příprava podrobných pravidel, na základě kterých budou peníze směřovat do jednotlivých krajů včetně hlavního města. „Na opravy všech silnic nižších tříd by kraje od ministerstva dopravy potřebovaly až deset miliard korun, to bohužel není v našich možnostech. Věřím ale, že se dostaneme alespoň k částce kolem tří miliard,“ uvedl Prachař.

Státní peníze mají primárně směřovat na opravy mostů a na těch komunikací, které navazují na silnice vyšších tříd. Kraje se s nedostatkem peněz na opravy a údržbu silnic potýkají dlouhodobě.