Praha daruje tramvaje do ukrajinského Mariupolu

tramvaj T3

tramvaj T3 Zdroj: Jiri Kotatko, Mlada fronta E15

Praha zřejmě daruje několik vyřazených tramvají typu T3 ukrajinskému Mariupolu. Se záměrem souhlasilo představenstvo pražského dopravního podniku. O kolik tramvají a jakou finjanční hodnotu daru by mělo jít, zatím není jasné. Vedení firmy si nechá připravit podklady.

„Dopravní podnik je připraven vést jednání o konečném počtu darovaných tramvají a o technickém provedení,“ řekl mluvčí DPP Jiří Štábl. Diskusi podle něj vyvolal europoslanec Pavel Svoboda, který o darování tramvají požádal.

Svoboda, který Mariupol letos v létě navštívil, po návštěvě řekl, že město potřebuje pomoc. „Je obležené a nikdo nechce dávat peníze a prostředky do města, které zítra může být v ruských rukou. Jenomže solidarita vůči němu je třeba. Potřebuje zlepšovat infrastrukturu, potřebují třeba i naše použité tramvaje. Potřebují kde co,“ uvedl.

Pražský dopravní podnik, který je největší městskou společností v ČR, už dříve prodával nepoužité tramvaje T3. Většina mířila do Ruska a na Ukrajinu, v roce 2008 dokonce do severokorejského Pchjongjangu. Částky za každou prodanou tramvaj se pohybovaly v desítkách tisíc korun. V roce 2012 podnik za 54 vyřazených tramvají získal osm milionů korun.

Podnik má ve vozovém parku přes 900 tramvají, většinu z nich tvoří právě typické červené vozy T3 a jejich různé modifikace. Už několik let firma nakupuje nízkopodlažní vozy 15T Forcity od Škody Transportation. Za 250 tramvají by měl zaplatit celkem asi 19 miliard korun.