Praha potřebuje nové tramvajové tratě, mohou vést přes horní část Václavského náměstí

Václavské náměstí

Václavské náměstí Zdroj: Profimedia

Václavské náměstí, vizualizace
2
Fotogalerie

Současná tramvajová síť je přetížená a jakákoliv mimořádná komplikace ochromí veřejnou dopravu, shodli se odborníci v diskuzi, kterou v pondělí uspořádalo Sdružení Nového Města pražského. Podle nich je proto potřeba vybudovat nové tramvajové tratě v samotném centru města. Do pěti let by mohla jezdit tramvaj parkem před hlavním nádražím, časem i v horní polovině Václavského náměstí.

Nové trasy by současným tratím nejen ulehčily, ale zároveň by výrazně zvýšily i přepravní rychlost hromadné dopravy. „Například ve Spálené ulici jezdí

129 tramvají za hodinu a jednotlivé tramvaje se tak navzájem brzdí,“ uvedl náměstek ředitele Ropidu Martin Šubrt, podle něhož by se měla vybudovat především tramvajová trať z Vinohradské přes hlavní nádraží a park před ním do Bolzanovy ulice.

Město už kvůli novým tratím zažádalo o změnu územního plánu, která by měla být schválena na konci příštího roku. „Poté pražský dopravní podnik připraví dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení a pak se bude ještě jednou hlasovat na zastupitelstvu o zařazení projektu do rozpočtu,“ řekla deníku E15 náměstkyně primátorky Petra Kolínská (zelení/Trojkoalice). Trať má navíc podle ní významnou politickou podporu.

„Když půjde vše hladce, tramvaje by se před nádraží mohly vrátit do poloviny roku 2023, přičemž investiční náklady přepokládáme kolem půl miliardy korun,“ uvedl Jan Šurovský z dopravního podniku (DPP).

S druhou novou tratí z Vinohradské přes horní část Václavského náměstí se počítá zatím spíše výhledově, trať má navíc více odpůrců. "Nám by se samozřejmě dopravně hodily obě, na druhou stranu chápeme, že jde o politické rozhodnutí," uvedl Šurovský.

U politiků má podporu zatím jenom trať kolem nádraží. Proti druhé trati, která by vedla přes horní část Václavského náměstí, se postavil například radní pro kulturu Jan Wolf z KDU-ČSL.

Varianty nových tramvajových tratíVarianty nových tramvajových tratí|E15