Nad Českem létají desetitisíce dronů, regulace zpřísní, varuje šéf Úřadu pro civilní letectví

ilustrační

ilustrační Zdroj: Shutterstock

Regulace v praxi předpokládá, že každý dron dříve či později spadne. Nad Českem jich v současnosti létají desítky tisíc, říká ředitel Úřadu pro civilní letectví Josef Rada.

Jak se v posledních letech proměnil provoz dronů nad Českem?

Razantní rozvoj využívání bezpilotních letadel a dostupnost multikoptér – dronů - je v posledních letech fenoménem nejen v České republice, ale i v Evropě a ve světě vůbec. S neustálým vývojem a souvisejícím zlevňováním využívaných technologií se opravdu skokově zvýšil počet provozovaných dronů po celém světě. Prodejci odhadují celkový počet dronů v Česku na desítky tisíc, z těchto informací vycházíme i my.

Drony jsou používány jak komerčně - společnosti nabízejí služby velmi sofistikovaných bezpilotních systémů využívajících nejmodernější technologie - tak i pro ryze soukromé využití běžnými občany. Způsobu provozu pak odpovídá způsob regulace. Aktuálním trendům odpovídá zvyšující se pozornost evropských institucí, národních leteckých úřadů nebo bezpečnostních složek státu.

Co pro Úřad skokový nárůst dronů na nebi znamená?

V tuto chvíli není žádný dron z pohledu Úřadu standardním letadlem, letová způsobilost nebyla této kategorii letadel přiznána. Regulace v praxi předpokládá, že každý dron dříve či později spadne a tomuto předpokladu je třeba přizpůsobit pravidla. Regulace letectví se pravidelně vyvíjí a mění s ohledem na maximální dodržení bezpečnosti. Razantní změny však v blízké době neočekáváme. Bezpečnosti občanů je každopádně dosaženo - jakmile pilot ohrozí osoby, majetek na zemi nebo ostatní letadla, poruší tím letecký zákon.

Většina pokut udělených úřadem trestala cizince porušující pravidla v okolí Pražského hradu. Jak se v takových případech postupuje?

Policie zajistí dron a pilota, událost zaprotokoluje a předá k šetření Úřadu pro civilní letectví. Ten posoudí každý konkrétní případ, okolnosti a míru rizika, které ze způsobu létání hrozilo a rozhodne o udělení pokuty. Pakliže nedošlo k vědomému vážnějšímu ohrožení bezpečnosti osob a majetku na zemi, pohybuje se pokuta nejčastěji ve výši deset tisíc korun, může ale dosáhnout až pěti milionů korun.

Úřady připravují jednotnou evropskou legislativu, lze čekat zpřísnění pravidel?

Zcela jistě dojde ke zpřísnění v oblasti registrace dronů užívaných i pro rekreační létání, což navazuje na možná zneužití dronů k protiprávním činům. Základní myšlenky budoucí evropské regulace jsou vystavěny na základech pravidel, která jsou pro oblast bezpilotních prostředků platná právě v Česku. Cesta, po které jsme se jako stát před několika lety vydali, byla správná.