Pražskému letišti v zimě přibyly charterové lety

Travel Service

Travel Service Zdroj: ctk

Právě skončená zimní sezona výletů do teplých krajů přinesla pražskému letišti příjemný zvrat. Po hrozivém listopadovém propadu charterové dopravy se katastrofa nakonec nekonala a počty dovolenkářů v letadlech počínaje prosincem utěšeně rostly.

Za první čtvrtletí využilo charterů z Prahy a do Prahy na 120 tisíc lidí, meziročně o sedm procent více. To dává letišti i cestovním kancelářím před letní sezonou naději, že se nebude u charterů opakovat loňský pětiprocentní pokles. Trend u nepravidelné dopravy je tak letos přesně opačný než u pravidelných linek. Ty v prvním čtvrtletí pasažéry nadále ztrácely.
„K největšímu nárůstu cestujících došlo na charterových letech z a do Ruska, Itálie, Španělska včetně Kanárských ostrovů, Kapverdských ostrovů a Dominikánské republiky,“ uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Naopak na ústupu je Egypt, který si vybralo o sedmnáct procent dovolenkářů méně než před rokem. Přesto si se 45 tisíci pasažéry drží pozici nejoblíbenější zimní destinace. Podle cestovek se navíc poptávka po Egyptě zotavuje, propad prý ustal s koncem roku.

„Vyšší zájem je také o aktuální dubnové termíny. K dnešnímu dni už máme tři čtvrtiny dubnových zájezdů do Egypta vyprodaných,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. To potvrzuje i Pavlína Pešová z Firo-tour.

Cestující na charterových letechCestující na charterových letech | E15

„Je to snad i důsledek delší zimy a nepříznivého počasí u nás,“ zdůraznila manažerka Fira. Řada cestovek už ale Egypt ani nepočítá do exotických dovolených. Jinou úroveň představují skutečné tropické ráje, kde se preference klientů liší.
U Fischera letos vedla Dominikánská republika, u Fira Spojené arabské emiráty a u největší CK Exim Tours Kuba. Stálicí zůstává také Thajsko. V nabídkách byly letos i přímé charterové lety například na Zanzibar, do Keni nebo Mexika. „I naše letošní novinka Jamajka měla velmi dobrý ohlas. To i díky tomu, že námi vypravovaný přímý let na tento ostrov je jediný z Evropy,“ doplnil marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma.

Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vycestovalo v letošní zimní sezoně do vzdálených exotických destinací zhruba 145 tisíc Čechů, z toho přibližně 65 tisíc prostřednictvím cestovních kanceláří. Prodej těchto zájezdů v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o pět až šest procent.