Revoluce na silnicích: 130 km/h se bude jezdit i mimo dálnice

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Pravděpodobně již příští rok zažijí čeští řidiči opravdovou revoluci. Rychlostí 130 km/h se budou moci prohánět nejen na dálnicích jako dosud, ale i na vybraných úsecích I. tříd. Počítá s tím novela zákona o silničním provozu, kterou ministerstvo dopravy poslalo do připomínkového řízení.

Balík opatření má napravit některé nejasnosti, které se do regulace dopravy dostaly. Ministerstvo chce především udělat jasno ve zmateném názvosloví. Ze zákona tak vyškrtne rychlostní silnice, které přejmenuje na dálnice. Z tahů označených R tak zmizí modré cedule označující „silnici pro motorová vozidla“.

Právě tyto značky, které nově umožní maximální rychlost 110 km/h, se pak objeví na nových a přehledných úsecích velkých silnic. A aby toho nebylo málo, zákon nově umožní navýšit další značkou rychlost až na 130 km/h. „Tyto silnice by měly být koncipovány jako jakýsi mezistupeň mezi běžnou dvouproudovou silnicí a dálnicí,“ napsal resort dopravy v důvodové zprávě novely zákona.

Přepisem pravidel a přeznačkováním tak ministerstvo dopravy téměř přes noc „vyrobí“ 300 kilometrů dálnic a zhruba stejně „skorodálnic“, tedy silnic značených římskou jedničkou. Pilotně se do konce roku bude stodesítka testovat na tahu I/37, který vede z Hradce Králové do Pardubic.

Zatímco sjednocení názvosloví odborníci vítají, plošné navyšování rychlosti jim vadí. „Obecně mám pochybnosti o přínosech takového kroku. Zvlášť zvýšení ze 110 na 130 km/h s sebou nese větší spotřebu a nesourodou dopravu – víc se brzdí a zrychluje. Rozhodně bych vždy upřednostnil místní značení,“ řekl týdeníku Euro Aleš Kuták z Dopravní federace. Podle něj si některé silnice, jako například I/7 na Slaný, navíc nezaslouží ani současnou devadesátku.