Rezort životního prostředí opět odmítl jez na Labi

Jezy na Labi

Jezy na Labi Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět vrátilo Ředitelství vodních cest (ŘVC) dokumentaci k jezu na Labi v Děčíně, aby ji dopracovalo. Řekl to šéf ŘVC Jan Skalický. Poprvé tak MŽP učinilo už loni v květnu.

Rozhodnutí rezortu životního prostředí je podle Skalického protiprávní a ředitelství se proti němu ohradí. Úřad například zvažuje napadení způsobilosti posudkáře. Kladný posudek dopadu stavby na životní prostředí je přitom nezbytnou podmínkou pro zahájení prací. Výstavba se tak nyní podle ŘVC zpozdí o půl roku až o rok.

Změny v projektu, které ŘVC doplnilo letos v lednu, považuje úřad za dostatečné. Tehdy se do projektu zahrnuly koridor pro tažné ryby a biokoridor pro drobné suchozemské živočichy.

Ministerstvo životního prostředí prý nyní mezi 13 výtkami požaduje například vypracování další technické varianty splavnění Labe, přestože v původní dokumentaci je jasně prokázáno, že žádná taková alternativa neexistuje.

Výstavbu plavebního stupně v Děčíně ministerstvo dopravy dlouhodobě považuje za prioritu. Úřad si od toho slibuje zachování tuzemské lodní dopravy, která se nyní podle rejdařů nachází v kritickém stavu. Vodní cesta je podle nich nedobudovaná a stav, kdy je Labe po 175 dnů v roce nesplavné, na něm prý neumožňuje efektivně podnikat.

Aby ale byla řeka celoročně splavná i pro plně naložené lodě, bylo by potřeba stavět na obou stranách hranice. Němci ovšem v poslední době jezy nebudují.