ŘSD vypsalo zakázku na část obchvatu Znojma za 355 milionů

dálnice ilustrační

dálnice ilustrační Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo zakázku na stavbu části obchvatu Znojma od křižovatky Kasárna po mimoúrovňovou křižovatku Únanovská. Předpokládaná cena je 355 milionů korun. Úsek dlouhý 3,5 kilometru napojí již řadu let existující úsek na severovýchodě Znojma, který ale slouží jako bruslařská dráha, neboť nikam nevede.

ŘSD chtělo začít se stavbou ještě letos, uchazeči se mohou hlásit až do konce srpna. Vzhledem k průtahům při výběrových řízeních na velké dopravní stavby není jisté, zda se to stihne. I po dokončení nového úseku, s nímž se počítá za tři roky, však bude ještě scházet dotažení obchvatu ke křižovatce Suchohrdelská. Teprve pak zmizí tranzitní doprava z centra města. Tato křižovatka ale dosud nemá pravomocné územní rozhodnutí.

„Po dokončení bude obchvat sloužit především k odklonu tranzitní dopravy mimo město, což bude mít vliv na bezpečnost silničního provozu a zlepšení životního prostředí. Dojde také ke zvýšení plynulosti dopravy,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. S dokončením od křižovatky Kasárna se silnicí I/38 k Suchohrdelské se počítá nejdříve na podzim 2018.

Obchvat by měl podle dopravní studie odvést z města zhruba 10 tisíc aut denně, nyní jím projíždí přes 25.000 aut, které vytvářejí v dopravní špičce kolony a město je jen obtížně průjezdné. Silnice slouží k dopravě směrem do Rakouska a na Jadran.

V dalších letech se počítá ještě s dostavbou obchvatu tak, aby napojil i hlavní tah od Brna, z východu má obkroužit celé Znojmo a připojit se na silnici I/38 jižně od města.