Ruský Kamaz chystá další extrémní speciál. Bude to obytný vůz na Sibiř

Kamaz Arktika

Kamaz Arktika Zdroj: www.skb-mami.ru

Kamaz Arktika
Kamaz Arktika
Kamaz Arktika
Kamaz Arktika
Kamaz Arktika
11
Fotogalerie

Náklaďáky ruské značky Kamaz jsou známé především díky Dakaru, novinka Arktika však do pouště namířeno nemá. 

Kamaz zatím pustil ven jenom pár snímků, na nich však připravovaný speciál Arktika vypadá víc než slibně. Na rozdíl od trošku obstarožně designovaných dakarských závoďáků působí velice moderně a vlastně i atraktivně. Za kabinou pak najdeme ubytovací jednotku, v níž najde velmi pohodlné útočiště tříčlenná posádka – nechybí koupelna, kuchyňka, toaleta a samozřejmě lůžka.

K dispozici bude provedení se třemi, případně čtyřmi nápravami, celková hmotnost by se měla pohybovat kolem čtyřiceti tun. Kromě naftového osmiválce počítá Kamaz také s novým zážehovým osmiválcem, který najde uplatnění v těch nejextrémnějších podmínkách. Výkon benzinové jednotky se bude pohybovat mezi 295 a 522 kW. 

Zatím není jasné, kdy se sériová verze objeví. O výkřik do tmy by však jít nemělo, připravovanou novinku už Kamaz testuje. V Jakutsku. Teď tam mají asi deset stupňů, musí jim být příšerné vedro. Jakutsk je nejchladnější velkoměsto planety, v zimě se teploty pohybují klidně i kolem mínus padesáti. To už se prý zavírají školy. Ještě v mínus pětačtyřiceti ale chodí za paní učitelkou ještě i prvňáčci.

Další články si můžete přečíst na Auto.cz