Ryanair mění pravidla pro palubní zavazadla, zákazníci si připlatí

Ryanair

Ryanair Zdroj: Profimedia.cz

Ryanair
Piloti letecké společnost Ryanair v Německu stávkují, došlo ke zrušení 150 letů (12.9 2018)
3
Fotogalerie

Nízkonákladová letecká společnost dovolí pasažéřům vzít si zdarma na palubu jen zavazadlo, které se vejde pod sedačku.

Letecká společnosti Ryanair zavádí od 1. listopadu nová pravidla pro příruční zavazadla. Cestující si podle nich mohou vzít s sebou na palubu zdarma pouze osobní tašku o maximálních rozměrech 40x20x25 centimetrů, tedy takovou, kterou lze umístit pod sedadlo.

Za zavazadalo o něco větších rozměrů, které by chtěli uložit do prostoru nad svými hlavami, by museli zájemci nově zaplatit osm eur. Ani tak nesmí být kufr či taška těžší než deset kilogramů. Maximální rozměry jsou navíc stanoveny na 55x40x20 centimetrů.

Pokud si cestující přinesou osobní tašku, která překročí předepsané rozměry, budou si muset připlatit 25 eur. Stejnou částku pak zaplatí zákazníci, kteří se pokusí přinést druhé nezaplacené zavazadlo k odbavovací bráně.

Změny jsou podle vyjádření dopravce pro CNBC nutné spíše kvůli ušetření času při odbavování než vydělávání peněz.

Ryanair je jedním z největších nízkonákladových dopravců na světe. Létá do desítek zemí. V loňském roce přepravil zhruba 130 milionů cestujících.

V červenci firma uvedla, že za fiskální rok do konce března 2019 očekává zvýšení počtu cestujících o sedm procent na 139 milionů a v dalším roce o devět procent na 152 milionů.