Ryanair zakáže ve svých letadlech frontu na záchod, toaleta bude na požádání

Ryanair

Ryanair Zdroj: Reuters

Odstavené letouny aerolinek Ryanair
Šéf Ryanairu Michael O'Leary
Ryanairu
4
Fotogalerie

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se chce vrátit k přepravě cestujících. Již v červenci plánuje obnovit až tisíc letů denně. To vše však za přísných bezpečnostních podmínek. Cestující čeká kontrola teploty či povinnost nosit roušku. Společnost také nechce, aby cestující čekali ve frontě na záchod, který by měl být pouze na požádání. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Aerolinky, které mají od konce března kvůli pandemii uzemněná svá letadla, chce za dva měsíce obnovit přibližně 40 procent svých běžných linek. Návrat je však závislý na tom, jak budou reagovat evropské vlády na vývoj kolem pandemie nového typu koronaviru.

V rámci Evropské unie si pravidla nastaví nejspíše každý stát zvlášť. Komplikace především pro Ryanair nastávají v případě Velké Británie, která je pro irské aerolinky důležitou destinací. Ostrovní země totiž chystá 14denní karanténu pro všechny, kteří do země přicestují. Britský ministr zdravotnictví dokonce prohlásil, že je velmi nepravděpodobné, aby letos Britové mohli na dovolenou do zahraničí. 

Na podobný problém může Ryanair narazit i v případě Španělska, které bylo také velmi zasaženo koronavirovou epidemií. Zde je pro příchozí do země 14denní karanténa již připravena a schválena tamní vládou.

Ryanair po vzoru jiných leteckých společností také plánuje snížení cen za létání, aby přilákal cestující. Irské aerolinky uvedly, že letenky u některých letů by se mohly pohybovat v ceně již od 20 euro za jednosměrnou letenku. Tedy asi 549 korun. Ryanair také chystá větší podíl online funkcí pro nákup lístků či odbavení zavazadel. 

Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu požaduje koordinovaný přístup k opětovnému otevření leteckých cest v Evropě. Zároveň však k věci přistupuje opatrně vzhledem k tomu, že evropské země byly pandemií různě zasaženy.