S Čínou posilujeme vztahy, řekl Sobotka při otevření přímé linky do Pekingu

Hainan Airlines

Hainan Airlines Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Xiangrui HUANG via Flickr

Zahájení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem je důkazem, že vládě se daří zlepšovat vztahy s Čínou. Na dnešním slavnostním zahájení dálkového spojení do Číny to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Letadlo čínské letecké společnosti Hainan Airlines z Pekingu ráno poprvé přistálo na pražském letišti Václava Havla. Premiér doufá, že počet leteckých linek mezi Českem a Čínou do budoucna vzroste.

Podle Sobotky se snaha o zlepšení vztahů s Čínou odráží mimo jiné v rostoucích čínských investicích v Česku. „Jen český export do Číny vzrostl za první pololetí o 18 procent. Pozitivním signálem jsou i rostoucí čínské investice tady v České republice, stejně jako rozšíření turistického ruchu,“ uvedl Sobotka.

Během letošního roku by podle odhadu odborníků mohlo do České republiky přijet téměř 300 tisíc čínských turistů. „Právě letecké spojení může výrazně přispět k tomu, aby se vzájemné obchodní i jiné kontakty nadále rozšiřovaly,“ dodal premiér.

Třikrát týdně

Na nové lince budou letadla pravidelně odlétat z Prahy vždy v pondělí, středu a pátek ve 13:30. V Pekingu letadlo přistane po desetihodinovém letu kvůli časovému posunu druhý den v 05:30 místního času. V opačném směru bude odlétat ve 02:30 místního času a do Prahy přiletí v 07:30 ráno.

Počet čínských turistů v Česku rostl už v předchozích letech. Za uplynulých pět let se počet Číňanů směřující do Česka ztrojnásobil. Loni jich přijelo 212 tisíc, což je o 22 procent více než předcházející rok, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Nová linka již ovlivnila ceny na trhu letenek. Čínská firma na spoj nasadila ceny od 12 000 korun, řekla dříve ČTK ředitelka prodeje letenek společnosti Student Agency Věra Janičinová. Nabídky Hainan Airlines byly zhruba o stokoruny lacinější než spoje Air France s přestupem v Paříži nebo Austrian Airlines s přestupem ve Vídni, řekl již dříve ředitel divize Business Travel společnosti Thomas Cook Martin Doupovec.

Ceny kolem 13 tisíc korun za takový let podle něj nejsou standardní a jsou důkazem konkurenčního boje, který způsobil právě vstup čínské společnosti na trh.

Čínský turista přichází. Jeho snem je Paříž, nyní ale objevuje i Prahu