Silničáře trápí neukáznění řidiči, období nehod začíná

Nehoda při údržbě silnic

Nehoda při údržbě silnic Zdroj: RSD

Začátek jara přinesl na české silnice i řadu uzavírek a omezení. Silničáře přitom netrápí pouze výmoly a vegetace, nýbrž i bezohlední řidiči. Zatím poslední nehoda se stala včera ráno na D5 ve směru na Plzeň při pravidelné údržbě. V pravém pruhu zde najel kamion do vozu údržbu s pojízdnou značkou. „Pracovníci ŘSD dodrželi veškeré bezpečnostní postupy, viníkem nehody je řidič nákladního automobilu. Pojízdná výstražná světelná značka byla zcela zničena,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Na rekonstruovaných úsecích registruje ŘSD rostoucí trend v počtu nehod. Většina jde přitom na vrub nákladním autům. Za poslední čtyři roky došlo v těchto místech k celkem 249 nehodám, z toho za 176 mohly náklaďáky. Dva silničáři přitom zahynuli, naposledy loni na podzim. „Většinou se jedná o kolizi se silničářskou technikou způsobenou nepozorností řidiče,“ doplnil Rýdl.

Vedle nepozornosti si údržbáři často stěžují i na rychlou jízdou, kdy i bez kolize může vzdušný náraz způsobit dělníkům nepříjemnosti. „Chceme prosadit větší nasazení policie v opravovaných a modernizovaných úsecích a to včetně měření rychlosti,“ nechala se po posledním smrtelné nehodě slyšet tehdejší šéfka ŘSD Soňa Křítková.

Součásný generální ředitel ŘSD Jan Kroupa sází spíše na rozum řidičů. „Chtěl bych požádat všechny řidiče, aby jezdili bezpečně, disciplinovaně a také aby dodržovali předepsanou rychlost,“ řekl Kroupa. Od roku 1988 zahynulo při výkonu služby devět silničářů včetně jedné ženy, v letech 2001 až 2011 přitom bylo šťastné období bez „smrťáků“.

Dopravní nehoda: 3 časté situace, ve kterých řidiči tápou