Šimáněho Smartwings strpěly rok hrůzy

Jiří Šimáně je spolumajitel  letecké společnosti Smartwings.

Jiří Šimáně je spolumajitel letecké společnosti Smartwings. Zdroj: E15-Anna Vackova

Objem přepravených pasažérů meziročně klesl o vyšší desítky procent.
Z evropských letišť se tak stala spíše parkoviště...
Část potenciálních zákazníků aerolinek odrazuje od létání údajné riziko při nákaze na palubě letadla. Paluby jsou pravidelně dezinfikovány.
Dle odhadů by se objem přepravovaných pasažérů z předkrizové úrovně mohl vrátit do tří až pěti let.
5
Fotogalerie

Rok 2020 a jeho pandemie negativně poznamenaly rozvahy tisícovek firem, takřka devastační zápis pak provedly třeba v oblasti cestovního ruchu a dopravy. Své o tom ví i Jiří Šimáně – miliardář a majitel letecké skupiny Smartwings, kam patří i České aerolinie. Obchod s letenkami totiž patří k nejsilněji zasaženým odvětvím a nezdá se, že by po tvrdém přistání do první linie roku 2020 měl nastat rychlý obrat.

„Ztratili jsme devadesát procent obratu proti loňsku. Dělali jsme vše pro to, abychom největší krizi v historii letectví, bezprecedentní svou délkou a intenzitou, překonali,“ uvádí pro deník E15 Šimáně.

Nezaviněné zemětřesení ve Smartwings vyvolalo takřka okamžité spekulace a poté i debatu o možné státní pomoci. Už v polovině května se nechal slyšet ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), že by Česko mohlo koupit až stoprocentní podíl ve Smartwings, a to za částku „blížící se nule“. Byť se dvojitý ministr bil v prsa, že na obchodu lze i vydělat, k odvážné transakci se Babišova vláda po výrazné kritice ekonomů i veřejnosti dosud neodhodlala.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!