Smartwings pošlou na Vánoce čtyři letadla na Blízký východ, pronajmou si je aerolinky flydubai

Letadlo společnosti SmartWings

Letadlo společnosti SmartWings Zdroj: Travel Service

Boeing 737 SmartWings přistává na letišti na Faru
Letadlo Smartwings
Letadlo Smartwings
Boeingy 737 aerolinek Flydubai létají i do Prahy
5
Fotogalerie

Dubajská nízkonákladová letecká společnost flydubai si od českých aerolinek Smartwings pronajme čtyři letouny Boeing 737-800. Pronajatá letadla mají rozšířit kapacitu flydubai v rušném období kolem Vánoc, když nadále platí zákaz letů strojů Boeing 737 MAX, kterých flydubai vlastní 14, informoval server Trade Arabia.

Dohoda vzešlá z výběrového řízení kromě pronájmu letadel zahrnuje také pronájem posádky, údržbu a pojištění. Letadla od Smartwings rozšíří flotilu 40 letadel Boeing 737-800 ve vlastnictví flydubai na období od 14. prosince do 25. ledna 2020.

„Pokračující odstavení z provozu našich letadel MAX mělo výrazný dopad na naše operace a náš letový plán jsme snížili o 30 procent,“ komentoval dohodu generální ředitel flydubai Ghaís Ghaís. „Snažíme se udělat vše, abychom minimalizovali komplikace pro naše cestující, a tato dodatečná letadla nám umožní, aby v období svátků mohlo cestovat více lidí,“ dodal s tím, že je potěšen, že mohl uzavřít první dohodu o pronájmu označovanou jako wet lease, tedy pronájem letadel včetně posádky, se Smartwings.

„Tento druh spolupráce na základě smlouvy o pronájmu letounů s posádkou je jedním ze způsobů, jak dosáhnout vyššího a efektivnějšího využití našich letadel v zimním období, kdy je poptávka po cestování v Evropě nižší. Věříme, že tato smlouva povede do budoucna k zintenzivnění spolupráce obou leteckých přepravců,“ uvedl generální ředitel Smartwings Roman Vik.

Letadla, která mají pouze ekonomickou třídu, by měla létat na vybraných trasách, včetně Bahrajnu, Kolomba, Karáčí, Kuvajtu, Faisalábádu, Maskatu, Multánu, Prahy a Sijálkótu.

Pronájem letadel je mezi aerolinkami běžnou praxí. Smartwings si během letní sezóny pravidelně půjčují letouny například od kanadských Sunwing Airlines, letadla českého dopravce naopak v zimě míři za oceán.