Sněmovna podpořila zvýšení rychlosti na některých silnicích

Silnice R4 z Prahy do Příbrami

Silnice R4 z Prahy do Příbrami Zdroj: Euro Jan Hrouda

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o pozemních komunikacích, která mimo jiné umožní zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na vybraných úsecích silnic ze současných 90 až na 110 kilometrů. Zvýšení rychlosti se bude týkat úseků, které musí splňovat bezpečnostní kritéria. Podmínkou je dvouproudý provoz v obou směrech, které jsou od sebe oddělené svodidly. Rovněž se v daných úsecích nesmí vyskytovat žádné křižovatky nebo autobusové zastávky.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura řekl poslancům, že vláda navrhuje vypustit ze zákona rychlostní komunikace. Z nich vzniknou dálnice druhé třídy s maximální rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Reálný dopad pro řidiče bude mít ale rozdělení silnic prvních tříd na dvě kategorie. V úsecích, které jsou směrově oddělené, navrhuje ministerstvo dopravy povolenou rychlost zvýšit o 20 kilometrů v hodině na rychlost 110 kilometrů za hodinu. U silnic, kde mezi směrovými pruhy svodidla nebo jiný zádržný systém není, bude ponechána současná maximální rychlost 90 kilometrů v hodině.

Novela obsahuje také změnu, která se dotýká odtahování vozidel. Odtahová služba bude mít povinnost vrátit auto na místo, odkud ho odvezla. „Je to reakce na rozhodnutí soudu,“ zdůraznil Stanjura.

Obcím ale novela umožní prodávat odtažená vozidla, o která se v šestiměsíční lhůtě po oznámení o odtahu jejich majitelé nepřihlásí. Z výnosu by poté měly úřady pokrývat část nákladů spojených s odtahem vozidel, ke kterým se majitelé nehlásí. Ta pak dlouhodobě stojí na odtahových parkovištích, nebo je úřady musí na vlastní náklady sešrotovat.