SOR Libchavy dodá dopravci BusLine téměř 150 autobusů pro regionální linky

Autobus SOR CN. Podobné budou tvořit většinu zakázky pro dopravce BusLine.

Autobus SOR CN. Podobné budou tvořit většinu zakázky pro dopravce BusLine. Zdroj: SOR Libchavy

Dopravní společnost BusLine se sídlem v Semilech si od českého výrobce SOR Libchavy objednala 144 autobusů různých typů pro obsluhu linek ve vybraných oblastech Pardubického, Jihočeského a Královéhradeckého kraje. 

FirmaBusLine loni vyhrála tendr na zajištění dopravní obslužnosti ve čtyřech částech Pardubického kraje na deset let. Všechny objednané vozy, které by měly svézt první cestující v červnu 2022, budou částečně nízkopodlažní, klimatizované a vybavené USB porty pro nabíjení drobných zařízení. 

„Kontrakt pro nás znamená čtvrtinu roční produkce a jsme velmi hrdí na to, že můžeme dodávat vozidla, která budou mimo jiné sloužit v kraji, s nímž jsme tak úzce už více než třicet let propojeni,“ uvedl obchodní ředitel SOR Libchavy Filip Murgaš.

 

Cenu ani jedna ze stran neuvedla. Například loni na podzim vyhrál výrobce SOR tendr na dodávku osmdesáti autobusů do Bratislavy s cenou v přepočtu 485 milionů korun. To odpovídá ceně šest milionů korun za jeden autobus.

Podnik ročně vyrobí kolem šesti stovek autobusů. Největším provozovatelem jeho vozidel je Dopravní podnik hlavního města Prahy. V nedávné době SOR dodal autobusy například pro městskou hromadnou dopravu ve slovenské Nitře a na přelomu roku vyhrál tendr na dodání jedenácti hybridních trolejbusů pro Bratislavu. Patnáct obdobných vozidel dodá do Prahy.

SOR Libchavy patří do skupiny EP Industries, jejíž akcionář Daniel Křetínský je zároveň akcionářem vydavatele deníku E15.