Soud chce zastavit Taxify v Plzni, společnost předběžné opatření uposlechnout nehodlá

Moderní aplikace mohou podle ředitele Taxify odstranit veškeré předsudky lidí.

Moderní aplikace mohou podle ředitele Taxify odstranit veškeré předsudky lidí. Zdroj: Taxify

Alternativní taxislužba Taxify, která funguje v několika větších českých městech, se v současnosti dostala do spolu s plzeňskými taxikáři. Ti na okresní soud podali stížnost, na kterou soudce reagoval vydáním předběžného opatření. Na jeho základě by měla firma svou činnost pozastavit. S tím ale Taxify nesouhlasí a službu ve městě nezavře.

Cílem předběžného opatření má být pozastavení fungování taxislužby, aby měl soud dostatek času posoudit, zda se nejedná o nekalou soutěž. Celou záležitostí se již zabývají právní zástupci Taxify, kteří se rozhodli analyzovat dřívější případy. Podle nich se však záležitost na provozování služby v Plzni nevztahuje.

„Hlavním argumentem je to, že aktivity, které byly společnosti Taxify zapovězeny, tedy zdržet se provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzeň, se neshodují se skutečným předmětem činnosti společnosti Taxify, což je provozování softwarové platformy,“ uvedl mediální zástupce společnosti Šimon Rákosník.

Služba se opírá o precedenty, kdy soud již dříve předběžná opatření v obdobných případech zrušil. Taxify tak očekává, že by soudní tribunál dospěl ke stejnému výsledku i v případě, kdyby se celá záležitost dostala k soudnímu řízení. Také proto služba přerušovat svůj provoz nehodlá.

Předběžnému opatření Taxify čelilo již dříve v Praze, i tehdy však došlo k jeho zrušení. I tehdy se proti provozování alternativní služby ohrazovali především taxikáři. Situaci ohledně alternativních taxislužeb slíbil vyřešit premiér Andrej Babiš. Současná ministryně financí Alena Schillerová tak například nedávno podepsala memorandum o spolupráci s obdobnou společností Uber.

Taxify se pro expanzi do regionů rozhodlo na konci července, konkurenční Uber expanzi z Prahy nyní neplánuje. V regionech přitom již působí také Litago, které sdružuje běžné taxikáře pod jednotnou mobilní platformu.