Státní hranici ohlídá flotila policejních mercedesů. Jeden stojí přes 11 milionů

Policie dosud využívá jediné velitelsko-štábní vozidlo Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI, které slouží u krajského ředitelství v Karlových Varech.

Policie dosud využívá jediné velitelsko-štábní vozidlo Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI, které slouží u krajského ředitelství v Karlových Varech. Zdroj: Policie ČR

Mercedes Sprinter
Mercedes Sprinter
Mercedes Sprinter
Mikrobusy, které jsou součástí policejného vozového parku.
Mikrobusy, které jsou součástí policejného vozového parku.
6
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra nakoupilo pro policii jedenáct velitelsko-štábních vozidel Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI. Zaplatí za ně sto dvacet šest milionů korun, v průměru tedy téměř 11,5 milionu za vůz. Vítěz tendru na dodavatele, prostějovská technologická společnost URC Systems, zároveň policisty vyškolí v použití vozů. Jiného účastníka tendr neměl, vyplývá z obchodního věstníku.

Mercedesy jsou určeny pro ty útvary krajských ředitelství policie, do jejichž povinnosti spadá také ochrana státních hranic. Zejména v období znovuzavádění státních kontrol je to primární úkol nových aut.

„Vozidla umožňují kamerový dohled, pátrací či monitorovací akce. Jejich využitelnost je však multifunkční,“ uvedl pro server E15.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Policie dosud využívá jediné vozidlo tohoto typu, které slouží u krajského ředitelství v Karlových Varech.

Policie chystá i další nákupy. „Mezi letos vyhlášené tendry s největší předpokládanou finanční hodnotou patří vodní stříkače pro pořádkové jednotky či mikrobusy pro vyšetřování dopravních nehod,“ dodává Moravčík.

Policie předpokládá hodnotu rámcové smlouvy na vodní stříkače 125 milionů korun, v případě mikrobusů 280 milionů korun. Policie má letos v dopravně-provozní oblasti utratit 1,2 miliardy.

Společnost URC Systems nezajišťuje státní zakázku poprvé. Podílí se například na dodávkách 62kolových obrněných vozidel Titus za více než šest miliard pro armádu. Dříve také vyhrála zakázku na vybavení dvou desítek obrněných transportérů Pandur rádiovými rušiči.