Stávka autodopravců v lednu nebude, Dobeš slíbil slevy

kamiony, doprava

kamiony, doprava

Hrozba stávky a blokády silnic ze strany autodopravců se zatím odkládá na neurčito. Ministr dopravy Josef Dobeš totiž dnes dopravcům slíbil zpětné kompenzace a zavedení slev na mýtném. Stávková pohotovost ovšem trvá dále. K radikálním protestům se mělo uchýlit sdružení autodopravců Česmad, podle kterého ministerstvo dopravy nedodrželo písemnou dohodu o slevách na mýtném.

„Ministr Dobeš slíbil, že urychlí schvalování novely zákona zavádějící slevy na mýtném pro tuzemské dopravce a ve druhém pololetí příštího roku budou dopravcům zpětně dopočteny kompenzace,“ objasnil dohodu generální tajemník Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Slevy na mýtném by podle návrhu mohly u jednotlivých vozidel dosahovat maximálně 13 procent z celkové výše poplatků a v konečném vyjádření by měly obnášet zhruba 400 milionů korun ročně na všechny autodopravce.

„Stávková pohotovost bude ale pokračovat i nadále,“ dodal Špryňar.

Sdružení Česmad Bohemia není spokojeno s tím, že vláda neprosadila včasné přijetí novely zákona k zavedení množstevních slev na mýtné pro tuzemské dopravce, které by kompenzovaly zvýšení sazby mýtného o 25 procent od 1. ledna 2012. Ministerstvo dopravy předpokládá, že by nárůst poplatků měl v příštím roce přinést do rozpočtu o 1,5 miliardy korun více než v letošním roce. Celkově by se tedy na mýtném vybralo 9,5 miliardy korun. I přes slevy autodopravcům by tak do rozpočtu přibyla více než 1 miliarda korun.

V ideálním případě bude novela zákona o pozemních komunikacích účinná od 1. dubna. „Zásadním bodem pro přijetí novely bude schůze sněmovního hospodářského výboru, který se pravděpodobně sejde 11. ledna,“ uvedl Martin Špryňar. „Jakmile zjistíme, že naše dohoda není naplňována, hrozí stávka,“ nevyloučil protestní akci prezident Česmadu Vladimír Starosta. Podle jeho slov by případná stávka neblokovala dopravní uzly, ale byla by namířena pouze na ministerstva a úřad vlády.