Středočeský kraj chystá obchvaty obcí za víc než miliardu

Obchvat Kolína mají ve Středočeském kraji doplnit další podobné stavby

Obchvat Kolína mají ve Středočeském kraji doplnit další podobné stavby Zdroj: Pavel Hrdlicka, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Středočeský kraj jedná s obcemi o budování silničních obchvatů. Do jejich výstavby by v příštích letech měly jít stovky milionů korun. Nejnákladnější akcí bude vybudování obchvatu Berouna a Králova Dvora za 1,1 miliardy korun, řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD). Příprava podobných staveb bývá zpravidla velmi zdlouhavá a finančně náročná.

Výstavbě obchvatu Berouna a Králova Dvora se podivovali někteří opoziční zastupitelé. Poukazovali na to, že podél těchto měst vede plzeňská dálnice D5. Hejtmanství uvedlo, že nová komunikace by byla alternativní trasou k frekventované Plzeňské ulici i dálnici D5 a z obou měst by odvedla tranzitní dopravu.

Mezi chystanými stavbami je i obchvat Lysé nad Labem na Nymbursku za 130 milionů korun, Staré Boleslavi u Prahy za 235 milionů, Čelákovic u Prahy za 190 milionů, Plaňan na Kolínsku za 80 milionů korun a Jinočan u Prahy také za 80 milionů. Podle Petery se jedná také o obchvatech Kostelce nad Černými lesy u Prahy či Velvar na Kladensku.

„To jsou důležité komunikace, které z hlediska bezpečnosti a plynulosti silničního provozu bude potřebné vybudovat a bude to pro nás priorita,“ uvedl Petera.

Některé akce jsou podle něj ve fázi podepsaného memoranda o spolupráci. „Většinou je to memorandum takové, že obce nebo města se zavazují, že budou spolupracovat na projektové přípravě. U každého je zpracován investiční záměr a připravuje se nebo projektuje,“ dodal hejtman.

Kraj podle něj také chystá propojení rychlostní silnice R7 a dálnice D8. Jedná s vládou o financování, náklady by měly být 4,5 miliardy korun.