Student Agency získala německou licenci, propojí Berlín a Hamburk

Radim Jančura, majitel a ředitel společnosti Student Agency

Radim Jančura, majitel a ředitel společnosti Student Agency Zdroj: Rasch Jan/Euro

Autobusový dopravce Student Agency získal první licenci pro vnitrostátní linku v Německu. Bude moct vozit cestující mezi Drážďanami, Berlínem a Hamburkem. V současnosti na této trase provozuje až sedm párů spojů denně jako součást mezinárodní linky z Prahy do Berlína. Kdy začne s prodejem jízdenek a s provozem, oznámí v příštích dnech, uvedla ředitelka autobusové dopravy Ivana Kašická.

Dosud společnost Radima Jančury provozuje vnitrostátní linku v Německu na lince z Prahy přes Norimberk do Štrasburku, na té však zajišťuje dopravu pro Deutsche Bahn, zatímco do Berlína jezdí sama. „Získali jsme licenci na linku z Drážďan přes Berlín, Magdeburg, Wolfsburg, Hannover a Brémy do Hamburku,“ uvedla Kašická. Zatím jezdí do Hamburku dále z Berlína jediný spoj dvakrát týdně.

Od úterý zaplatí cestující z Prahy za jednosměrnou jízdenku do Berlína 520 korun, do Drážďan 330. „Letos jsme na lince rostli meziročně v prvním pololetí o 20 procent a po zavedení vnitrostátní dopravy předpokládáme ještě rychlejší růst,“ řekla Kašická. Do Berlína z Prahy jezdí ještě autobusy Eurolines, jejichž standardní cena je 740 korun. S vlaky Českých drah je jízdenka ještě dražší.

Autobusy ze skupiny Student Agency rozšíří svůj provoz od 12. července také na Slovensku. Z Bratislavy do Nitry budou jezdit ve špičkách po 15 minutách. Dopravce také oznámil zavedení pravidelné linky z Bratislavy do Vídně na letiště a do města, kde už je však nyní poměrně silná konkurence.