Tesla nechává hlasovat, kde má vybudovat další superchargery. Ve hře jsou i Karlovy Vary

Supercharger Tesla.

Supercharger Tesla. Zdroj: Profimedia

Americká automobilka Tesla spustila další kolo pravidelné ankety, ve které mohou majitelé tesel i elektromobilů jiných značek hlasovat o tom, kde má výrobce postavit další dobíjecí stanice, takzvané superchargery. Na českém území se hlasující nejčastěji kloní k umístění dalšího dobíjecího hubu v Karlových Varech. Žádná jina lokalita zatím nezískala dostatek hlasů, aby se na mapě nejčastěji navrhovaných míst vůbec zobrazila. Na Slovensku není na mapě ani jedna, naopak v Německu, Polsku a Rakousku jich jsou desítky, vyplývá z webu Tesly.

Formou ankety si tak americká firma od řidičů nechává poradit, kde další superchargery stavět, obvykle každé čtvrtletí. Lidé mohou hlasovat až pro pět různých míst, ale také navrhnout úplně nová – třeba u nich za domem. Pak už jen zbývá doufat, že se pro toto umístění vyjádří i stovky až tisíce dalších řidičů. Hlasování se mohou zúčastnit ti, kteří mají u Tesly zřízen uživatelský účet. Ten může být založen i jen za účelem hlasování.

Během právě probíhajícího hlasování se na českém území zobrazuje zatím jediná populárnější lokalita, jsou jí Karlovy Vary se 124 hlasy (v době přípravy tohoto textu). Na celosvětovém průběžném žebříčku tak drží 62. pozici. Pro zajímavost: stejný počet hlasů zatím obdržely další dvě lokality: město Campbell River poblíž kanadského Vancouveru a Brent na Floridě.

Dosavadnímu průběhu hlasování suverénně vévodí Uljin-gun v Jižní Koreji s 575 hlasy. Následují dvě texaské lokality Galveston (345 hlasů) a Fredericksburg (317). Maďarsko má v prozatimní TOP 10 hned čtyři lokality, nejvíce hlasů drží Paks (306). Mezi deset nejčastěji označovaných se zatím dostal také Lisabon nebo rumunské Bacău.

Na konci každého hlasování se zformují vítězné pětice lokalit s nejvíce hlasy v Severní Americe, Evropě a Asijsko-pacifickém regionu. Tesla je zařadí na seznam míst, kde by mohla superchargery zbudovat. Negarantuje však, že se tak stane, v minulosti se ale „hlasem lidu“ opakovaně řídila.

U rychlých superchargerů mohou řidiči dobíjet zatím na šesti českých lokalitách v Brně, Humpolci, Kamenném Újezdu, Lovosicích, Olomouci a Vestci. Pro srovnání: v Německu Tesla dosud umístila 160 těchto dobíječek, tvrdí na svém webu.

Vedle v poslední době silně agresivní cenové politice tak dost možná i díky marketingovým akcím, za které lze částečně považovat i toto hlasování, patří Tesla k nejprodávanějším značkám elektromobilů na světě. Za prvních devět měsíců letošního roku bylo v Česku registrováno 1131 nových tesel, loni ve stejném období jich přibylo do registru jen 204. Druhou příčku mezi nově pořizovanými elektromobily v Česku drží Škoda Auto, od ledna do září si její e-modely registrovali lidé v 977 případech. Elektrických volkswagenů přibylo o 468 a vozů Hyundai o 406.