Travel Service omezí lety do Moskvy. Necelé dva měsíce po otevření linky

Letadlo společnosti SmartWings

Letadlo společnosti SmartWings Zdroj: Travel Service

Česká firma Travel Service sníží počty letů z Prahy do Moskvy na dva týdně. Dopravce, který do metropole Ruska létá pod značkou SmartWings, přitom vlastní linku otevřel teprve koncem března s naplánovanými spoji na každý den. K omezení ho donutila slábnoucí poptávka způsobená sankcemi a propadem rublu. V letových řádech do Ruska škrtají i další společnosti včetně Českých aerolinií.

Podle ruských médií Travel Service zachová pouze páteční a nedělní spoje. „Ano, od 20. května dojde ke snížení počtu letů do Moskvy,“ potvrdila serveru E15.cz mluvčí firmy Vlaďka Dufková. Podle ní jde o logický krok. „Museli jsme zareagovat na situaci na trhu,“ dodala.

Mluvčí zároveň upozornila, že v rámci spolupráce s ČSA má Travel Service stále v nabídce tři lety denně, které na lince Praha–Moskva provozují právě České aerolinie.

Travel Service linku zahájil teprve 29. března, odkdy Česko a Rusko zrušily monopol ČSA s Aeroflotem na trhu mezi oběma metropolemi a pustily tam konkurenci. Kromě Travel Servisu začal mezi Moskvou a Prahou létat také ruský dopravce Transaero.

Škrtaly i ČSA

Otevření trhu konkurenci nicméně přišlo ve špatný čas. Zájem o létání mezi Ruskem a zbytkem světa totiž kvůli západním sankcím a propadu rublu všeobecně slábne. České aerolinie přišly už loni na linkách do Ruska o čtvrtinu pasažérů. Podle serveru iDnes.cz firma z důvodu slábnoucí poptávky musela omezit spoje právě do Moskvy, případně na ně nasadila menší letadla. ČSA také odsunuly start nových linek do Kazaně a Kaliningradu.

Největšího ruského dopravce Aeroflot dokonce úbytek ruských turistů donutil úplně zrušit linku z Moskvy do Karlových Varů, kterou operoval od roku 2006. Do Prahy nicméně dál létá.

Cathay Pacific končí v červnu

Naposledy oznámila škrty v letovém řádu americká Delta Air Lines. S Moskvou skončí v závěru letošního roku v rámci širšího úsporného plánu. Hongkongská Cathay Pacific plánuje odstranit ruské hlavní město ze seznamu destinací už v červnu. Lety do Moskvy už omezila Air India, která loni obnovila linky Dillí–Moskva po 15leté přestávce.