Úpis akcií může ocenit Uber až na 2,7 bilionu. Analytička: To z něj ještě skutečnou firmu nedělá

Uber

Uber Zdroj: profimedia

Společnost Uber Technologies nedávno obdržela návrh od bank z Wall Street, který ohodnocuje firmu pro primární nabídku akcií až na 120 miliard dolarů (2,7 bilionu korun). Vstup na burzu by se mohl uskutečnit v první polovině příštího roku. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje. Analytička agentury Bloomberg Shira Ovideová ale varuje, že životaschopnost obchodního modelu Uberu zůstává nejasná.

Tato částka je téměř dvojnásobkem hodnoty, na kterou byl Uber oceněn před dvěma měsíc v rámci nabídky podílu investorům. Je také větší než činí hodnota automobilek General Motors, Ford Motor a Chrysler Fiat Automobiles dohromady.

Podle zdrojů banky Goldman Sachs Group a Morgan Stanley minulý měsíc dodaly Uberu návrhy na ocenění. Tyto dokumenty, které obvykle radí, jak umístit akcie mezi potenciální investory, jsou běžným krokem předtím, než jsou banky formálně najaté k upisování primární nabídky akcií.

Prezentace bank naznačují, že cesta Uberu k primární nabídce nabírá na rychlosti. Vstup Uberu na burzu patří mezi nejvíce očekávané na Wall Street i v Silicon Valley. Uber byl založen v roce 2009 a má širokou podporu soukromého kapitálu.

Analytička agentury Bloomberg připomíná, že uvedená částka by Uber řadila mezi 40 nejhodnotnějších amerických firem. "Z pohledu finanční analýzy je Uber zřejmě nejvíce matoucí technologickou firmou za poslední desetiletí. Rozvířila debaty o budoucí podobě práce a může představovat jeden z nejinovativnějších obchodních modelů nedávné doby. Na druhou stranu funguje jen díky nekončícímu přílivu peněz od investorů," píše Ovideová s tím, že ani popsané IPO z Uberu nemusí udělat "opravdovou firmu."

Ačkoliv hodnota 120 miliard dolarů podle ní nemusí být přemrštěná, ztrátová firma dosud nemá propracovaný svůj obchodní model. Přestože se snaží mimo jiné přijít s autonomními vozy, otázkou údajně zůstává, jak by si firma finančně vedla v případě nutnosti spravovat svůj vlastní vozový park.

Uberu klesla ve druhém čtvrtletí čistá ztráta na 891 milionů dolarů z loňských srovnatelných 1,1 miliardy dolarů. Čisté příjmy, které nezahrnují to, co firma vyplácí řidičům, se meziročně zvýšily o více než 60 procent na 2,8 miliardy dolarů. Proti předchozímu čtvrtletí byly vyšší o osm procent.

Od roku 2014 Uber působí také v Praze. Firma se dostala do sporu s magistrátem i ministerstvem dopravy, podle kterých by měla pro Uber platit pravidla jako pro jiná taxi. Uber tvrdil, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.