V Česku chybí 10 tisíc řidičů. Netáhne ani plat 30 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash/Euro

Řidič je v České republice v současnosti hodně nedostaková profese. A navíc ani neroste jejich nová generace. Vzniká tak propast, podle odhadů více než 10 tisíc míst, kterou se nedaří překlenout. Důvodem tohoto stavu je podle expertů především nízká odměna za vysokou odpovědnost.

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz zájem o práci řidiče dlouhodobě klesá, zatímco poptávka firem po nových pracovnících naopak setrvale roste.

S oživením ekonomiky rostou požadavky výrobců a prodejců na přepravu zboží. Přepravci se tomu snaží přizpůsobit, ale díky nedostatku řidičů na trhu dochází k paradoxu, že dopravci mají dostatečnou kapacitu vozů, ale ty pak nemá kdo řídit.

Jde o dlouhodobý problém, který narůstá meziročně o desítky procent. Například poptávka po řidičích podle společných údajů ministerstva práce a sociálních věcí a portálu Profesia.cz a meziročně vzrostla v roce 2013 o 56 procent, v roce 2014 o 89 procent a letošní čísla (zatím 39 procent) další růst také potvrzují. Mezi samotnými uchazeči činil pokles zájmu o práci řidiče v roce 2014 téměř třetinu a letos je zatím čtvrtinový.

„Problém vidíme především v tom, že školy dnes nevychovávají absolventy, kteří by měli schopnosti a chuť se této profesi věnovat. Nepomáhá ani mírný nárůst platů, ke kterému v uplynulých letech došlo,“ konstatuje ředitelka portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Samotní řidiči podle jejích slov pak nevnímají svoji odměnu jako relevantní k zodpovědnosti, která je s jejich prací spojena. Navíc mnoho českých řidičů najde práci u německých a rakouských firem, které také řeší jejich nedostatek, a navíc nabízejí lepší platové podmínky a řadu dalších výhod.

Nespokojenost profesionálních řidičů s platovým ohodnocením, zejména v oblasti veřejné dopravy, se také často promítá do protestů a stávek řidičů – nyní aktuálně například v Ústeckém a Libereckém kraji.

Podle statistik MPSV dosahuje hrubá mzda řidičů MHD 26 952 korun, u dálkové dopravy pak 21 879 korun. U kamionové dopravy si řidiči mohou přijít až na více než 30 tisíc korun.