Vedení Českých drah už není paralyzované, do představenstva míří ředitel koncepce Dvořák

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Radek Dvořák
2
Fotogalerie

Představenstvo Českých drah se rozrostlo o nového člena. Dozorčí rada národního dopravce totiž zvolila do nově skládaného vedení Radka Dvořáka, dosavadního ředitele odboru koncepce a rozvoje dopravy. Informoval o tom mluvčí drah Radek Joklík. Představenstvo tak bude tříčlenné, a tedy znovu usnášeníschopné. To od úterý minulého týdne neplatilo, neboť je k rozhodování zapotřebí obsadit alespoň tři posty z pětičlenného představenstva.

Dozorčí rada totiž minulý týden z představenstva odvolala Martina Bělčíka a Ludvíka Urbana. Sesazený šéf dopravce Pavel Krtek mohl ve vedení dopravce zůstat coby jeho místopředseda, funkci ale odmítl, a proto ho nyní dozorčí rada rovněž odvolala.

Po jmenování Dvořáka tak zbývá obsadit dva členy představenstva, ty najdou České dráhy nejspíše formou výběrového řízení, jehož výsledky se očekávají během listopadu.

Dvořák, který v Českých drahách pracuje jedenáct let, bude mít na starosti úsek ekonomiky a informatiky. Dosud měl na starosti obchodní a investiční strategii osobní dopravy, přípravu a obhajobu obchodního modelu ratingové agentuře a investorům při refinancování, provozně ekonomické analýzy a návrhy optimalizace osobní dopravy, rozvoj mezinárodní spolupráce a odborná komunikaci vůči EU.

„Myslím, že obecně bychom měli liberalizaci více vnímat jako šanci nově nastavit obchodní kontrakty, společně s kraji a s MD zajistit udržitelné financování nákupu nových vlaků, aby služby pro občany byly co možná nejlepší, ale také již analyzujeme nové podnikatelské příležitosti. Doma i mimo Českou republiku,“ řekl E15 Dvořák.

České dráhy prošly minulý týden personálním zemětřesením, důvodem byla údajně pomalá příprava na liberalizaci železničního trhu. Vedle Bělčíka s Urbanem skončil v čele představenstva po čtyřech letech také Pavel Krtek, kterého nahradil Miroslav Kupec. Ten dosud zodpovídal za úsek techniky, servisu a majetku drah. Stal se zároveň generálním ředitelem firmy. S provedenými změnami, které inicioval ministr dopravy Dan Ťok, nesouhlasí odbory.