České dráhy budou po změnách ve vedení silnější, říká předseda dozorčí rady Moos

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Petr Moos
Pavel Krtek
České dráhy
České dráhy
5
Fotogalerie

České dráhy si prošly personálními otřesy. V čele představenstva po čtyřech letech skončil Pavel Krtek, nahradí ho dosavadní člen pro techniku, servis a majetek Miroslav Kupec. Krtek bude nově místopředsedou, další dva členové představenstva – Martin Bělčík a Ludvík Urban – ale opustí vedení národního dopravce úplně. „Můžete za tím vidět snahu o posílení drah v kompetencích, které se vztahují k postupující liberalizaci železničního trhu a připravenosti na veliký tlak konkurence,“ říká předseda dozorčí rady Petr Moos.

Z jakých důvodů byl z čela představenstva odvolán Pavel Krtek?

Nebyl odvolán jako člen, byl zvolen místopředsedou představenstva – samozřejmě se zachováním členství v představenstvu, neboť jeho ekonomické znalosti a finanční kontakty musíme využít. Důvod bych nechtěl uvádět, můžete za tím ale vidět snahu o posílení Českých drah v kompetencích, které se vztahují k postupující liberalizaci železničního trhu a připravenosti na veliký tlak konkurence v příštím roce.

Jde nejen o tlak ekonomický, ale i technologický. Tento impuls, který jsme dnes dali, dá po obnovení plného stavu představenstvu sílu drahám v této silné konkurenci, například Deutsche Bahn, obstát. Představenstvo je nyní tříčlenné, ale jenom dočasně. Dozorčí rada odhlasovala, že vypíše výběrové řízení na dva členy představenstva.

Kdy budou známy výsledky výběrového řízení?

Doufáme, že v nejbližší době. Budeme o tom jednat, nemohu být konkrétní.

Koordinovala nějak dozorčí rada své kroky vedoucí k obměně představenstva dopravce s ministerstvem dopravy?

Nedá se říci, že přímo s ministerstvem. Byla ale nucena konzultovat postup s naším nadřízeným orgánem – řídícím výborem. Je to něco jako valná hromada. Jsme zavázáni, abychom jejich názor znali, jsou to zástupci vlastníka Českých drah - státu. Představitelem vlastníka je též ministr Dan Ťok. I jeho názor a pohled jsme museli znát.