Vedení ČSA a piloti se dohodli, že budou dál jednat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CSA

Dnešní setkání Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) a vedení Českých aerolinií nepřineslo žádný hmatatelný výsledek. Obě strany se pouze dohodly na pokračování v jednání. Sdružení CZALPA také zveřejnilo na svých webových stránkách petici za záchranu ČSA. V té sdružení vyzývá veřejnost k podpoře apelu na politiky s cílem urychlit privatizaci národního dopravce.

„Obě strany si vyměnily své názory a návrhy a dohodly se, že jednání budou pokračovat,“ řekla Hejsková. Setkání se podle ní neslo v konstruktivním duchu.

Sdružení dnes také kvůli současným plánům vedení adresovalo otevřený dopis poslancům a senátorům, v němž je vyzývá, aby situaci pomohli urychleně vyřešit.

„V současné době národní dopravce České aerolinie připomíná džber s velkou dírou, kudy voda stále odtéká,“ popisuje CZALPA v textu petice problémy v ČSA. Spor pilotů a vedení firmy se točí kvůli plánovanému převodu jedenácti letadel z mateřské společnosti do charterové dcery Holidays Czech Airlines. S tím je spojené i propuštění stovky pilotů létajících na pravidelných linkách a vznik obdobného množství pracovních míst v Holidays Czech Airlines. Podle protestujících pilotů jde o vyvádění majetku s ČSA a ohrožování pozice společnosti na trhu síťových dopravců. Vedení společnosti to odmítá.

Likvidace rodinného stříbra

„Piloti Českých aerolinií jsou připraveni, jak opakovaně deklarují na každém jednání s managementem, aktivně se podílet na hledání úspor napříč celou společností ČSA, a.s., což již prokázali dobrovolným snížením mezd o 30 procent v letech minulých,“ píše se ve zprávě k petici. „Bohužel vedení společnosti jejich nabídku odmítá a pokračuje v krocích, jejichž cílem bude s největší pravděpodobností brzká likvidace společnosti, která patří k rodinnému stříbru České republiky.“

Jednání mezi vedením společnosti a piloty během probíhajícího sporu, který trvá od minulého čtvrtka, byla zatím bezvýsledná. Prezident ČSA Phillippe Moreels ve středu řekl, že společnost od převedení letadel do dceřiné firmy nehodlá ustoupit. Zároveň oznámil úmysl dát výpověď prvním 33 pilotům.

Pilotům jde hlavně o peníze, tvrdí aerolinky

Postoj protestujících pilotů odsoudil premiér Petr Nečas. „Vláda bude rozhodně trvat na tom, aby byly přísně dodržovány zákony, to znamená, že kroky, které piloti dělají, nemohou zůstat bez odezvy,“ uvedl minulý týden. Představa, že vláda bude „sypat pilotům na platy“ a že zastaví restrukturalizaci ČSA, je podle něj nereálná.

Podle analytiků je otázka platů pilotů jednou z možných motivací současných protestů. Finanční ohodnocení je v případě Holidays Czech Airlines více závislé na množství skutečně odlétaných hodin, potvrdila mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.