WizzAir končí s linkou z Brna do Eindhovenu. Letiště důvod nezná

Wizzair, ilustrační foto

Wizzair, ilustrační foto Zdroj: Public domain: Adrian Pingstone via Wikipedia

Airbus A320 aerolinek Wizzair opouští Prahu, na pozadí hangáry ČSA a ABS Jets
Wizzair, ilustrační foto
Airbus A320 maďarských aerolinek WizzAir, které mají v Praze jednu ze svých základen
Airbus A320 WizzAiru
5
Fotogalerie

Nízkonákladový letecký dopravce WizzAir ruší po šesti letech linku z Brna do Eindhovenu létající dvakrát týdně, naposledy poletí s koncem letního letového řádu 28. října.

Letiště důvod nezná, řekla jeho mluvčí Kateřina Pichalová. Kraj se snaží s dopravcem ještě jednat, za jakých podmínek by mohla linka dále existovat, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Důvodem konce je pravděpodobně málo cestujících.

A to i přes to, že podle Brindzákové je vytíženost letadel 75 až 80 procent. Vyjádření WizzAiru zatím není k dispozici. Další dvě nízkonákladové linky do Londýna mívají vytíženost vyšší. Společně s Mnichovem tak Brnu zůstanou pouze tři pravidelné linky. Do Londýna létá na letiště Stansted Ryanair a na letiště Luton WizzAir. Do Mnichova létá společnost bmi regional spojená s německou Lufthansou.

Linku do Eindhovenu dopravce zavedl na konci roku 2011, od té doby však brněnské letiště s výjimkou Mnichova pouze ztrácelo. Mělo spojení s Prahou, Moskvou, italským Bergamem či španělskou Gironou. Ještě více tak bude letiště závislé na charterových linkách, které v letní sezoně dopravují turisty na dovolenou především do Středomoří a k Černému moři.

Loni letiště odbavilo 418 tisíc cestujících, což bylo nejméně od roku 2011. Letos očekává okolo 480 tisíc. I přes nízký počet pravidelných linek je po Praze v Česku letištěm, které odbaví nejvíce lidí, tedy i více než Ostrava, Karlovy Vary či Pardubice.