Z Košic až do Berlína: Leo Express spojil síly s německým FlixBusem

doprava, železnice, Leo Express

doprava, železnice, Leo Express Zdroj: ctk

Český vlakový dopravce Leo Express začne počínaje 21. lednem příštího roku vozit cestující ve spolupráci s německou autobusovou firmou FlixBus. Spolupráce bude zaměřena především na přepravu pasažérů z východního Slovenska a Moravy do Drážďan, Berlína a zpět.

Část cesty zajistí Leo Express na své páteřní vlakové lince z Prahy na Slovensko, mezi Prahou a Německem budou pendlovat autobusy FlixBus. Kombinované jízdenky už prodejní systémy obou firem nabízejí. Například nejnižší cena z Ostravy do Berlína činí 32 eur.

„Propojením našich dvou sítí nabídneme ekologickou, bezpečnost a pohodlnou alternativu k individuální přepravě,“ uvedl manažer FlixBusu Max Zeumer. Firmy společně nabídnou tři spoje denně z Německa na východ a čtyři v opačném směru.

FlixBus, jehož rodištěm je Mnichov, vstoupil na německý trh v roce 2013 v návaznosti na tamní liberalizaci osobní dopravy. Firmu, mezi jejíž destinace patří i Praha, založili mladí podnikatelé Jochen Engert, André Schwämmlein a Daniel Krauss.

Český Leo Express je dílem podnikatele Leoše Novotného juniora. Vlaky vypravuje od listopadu 2012, postupně spustil i návazné autobusové linky do Českého Krumlova, Krakova a Mukačeva. Nejnověji firma zavede 13. prosince autobusový svoz cestujících ze Zlína do Přerova na vlak do Prahy.