Zájem o dálkové lety z Prahy prudce stoupá, táhne zejména Dubaj

Airbus létá na pravidelné lince Praha-Dubaj.

Airbus létá na pravidelné lince Praha-Dubaj. Zdroj: Petr Novotný

Airbus A380
2
Fotogalerie

Cestující z pražského letiště čím dál více létají na dlouhých tratích. Letos se z něj na dálkové lety vypravil už skoro milion lidí, o třetinu více než loni. Za rostoucím zájmem jsou jak příznivé ceny letenek, tak i rozšiřující se nabídka dálkových letů z Letiště Václava Havla v Praze.

To poskytlo deníku E15 exkluzivní data, z nichž vyplývá, že pasažérů v pravidelných dálkových linkách letos meziročně zatím přibylo o třetinu. Letiště odbavilo loni od ledna do září 757 tisíc cestujících do vzdálených končin, letos to bylo už 980 tisíc, tedy o třicet procent více.

Nejvíce cestujících do exotických destinací přibylo na letech do Dubaje, a to 31 tisíc, meziročně devět procent. Následovalo Toronto s přírůstkem 18,3 tisíce cestujících, což znamená meziroční nárůst dokonce o 69 procent. Stojí za tím zdvojnásobení počtu letů z tří na šest týdně. Letiště porovnalo linky, které jsou v provozu alespoň dva roky.

„Počty přímých dálkových linek z Prahy rostou, naposledy byl oznámen denní spoj společnosti United do Newarku se začátkem v červnu,“ potvrdil Roman Pacvoň, mluvčí letiště. To například rozšířilo nabídku přímých dálkových spojů v květnu o Filadelfii, loni v srpnu a prosinci o Dauhá a Sian. Vedení vzdušného přístavu nyní usiluje o spojení například s Bangkokem, Tokiem nebo Chicagem.

„Od začátku září zaznamenáváme zvýšený zájem o dálkové destinace. Například prodeje letenek do New Yorku meziročně vzrostly o 67 procent, do Dubaje o 38 procent,“ řekl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška. cz. K nejprodávanějším destinacím patří také Bangkok, Kapské Město a Los Angeles. „Nabídka rychle roste, letenky zlevní, jelikož dopravci budou dál zpoplatňovat jakékoli služby na palubě,“ doplnil Oliver Dlouhý, zakladatel českého vyhledávače letenek Kiwi.com.

„Dálkových letů přibývá, prodeje rostou. Dlouhé lety se totiž stávají dostupnějšími – ceny letenek zůstávají stejné nebo mírně klesají, kupní síla nejen Čechů naopak roste. To se ale může změnit, dolní hranice cen bylo, myslím, dosaženo. Lze očekávat zdražení, které bude navázáno na růst cen paliva,“ okomentoval Tomáš Hampl, odborník na letectví z portálu Airways.cz.

Sílící oblibu mnohahodinových letů promítají aerolinky do své nabídky stále častěji. K aktuálním novinkám patří linka Singapurských aerolinií mezi Singapurem a New Yorkem. Je to nové nejdelší přímé letecké spojení na světě, které propojí 15,3 tisíce kilometrů vzdálené destinace za téměř devatenáct hodin. Cena této letenky obvykle začíná na 24 tisících korun.

Nejvzdálenější přímé destinace z Prahy
MěstoVzdálenostAerolinieTrvání letu
Šanghaj8 528 kmChina Eastern Airlines10 h 25m
Soul8 245 kmKorean Air, ČSA10 h 00m
Peking7 471 kmHainan Airlines9 h 20m
Si-an7 446 kmChina Eastern Airlines9 h 15m
Čcheng-tu7 440 kmSichuan Airlines9 h 15m